Xρυσοξένη Προκοπάκη: Μια τυχαία Ιφιγένεια

 

Του Γιώργου Κιούση

 

«Το μυθιστόρημα «Μια τυχαία Ιφιγένεια» είναι το ταξίδι της ηρωίδας προς την πραγματική, την ουσιαστική ενηλικίωση. Η Ιφιγένεια με αφορμή τα γενέθλιά της –όπου κλείνει τα σαράντα της χρόνια- βλέπει υπό νέο πρίσμα το παρελθόν της, αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που καθόρισαν την προσωπικότητα και τη ζωή της και αναθεωρεί τα όνειρά της. Η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή της απόλυσης από τη δουλειά της, γεγονός που της ανατρέπει τη ζωή. Από εκεί και πέρα όλες οι καταστάσεις και τα πρόσωπα παίρνουν άλλες διαστάσεις, άλλη σημασία. Συνοδοιπόρος της σ’ αυτό το ταξίδι είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που την ακολουθεί, συνδιαλέγεται μαζί της και αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Ο συγγραφέας είναι αυτός που κρατάει τα ηνία της ζωής της και της ζωής των υπολοίπων ηρώων. Τελικά ο αναγνώστης ανακαλύπτει σε ποιο βαθμό αποφασίζει ο συγγραφέας ή η Ιφιγένεια για την εξέλιξη των γεγονότων».

Μιλάμε με την Χρυσοξένη Προκοπάκη συγγραφέα του βιβλίου «Μια τυχαία Ιφιγένεια», εκδόσεις Στίξις. Η Χρυσοξένη Προκοπάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκδόσεων. Το 2017 ξεκίνησε τις εκδόσεις Στίξις. Έργα: Λευκό μακρύ παλτό (και άλλες ιστορίες), Μανδραγόρας, 2016, Μέλαινα Χολή, Άπαρσις, 2013.Συλλογικά: Μαθαίνοντας ποδήλατο, Κέδρος, 2013, Νέο Γαλλικό θέατρο, Άγρα, 2012 .Υπό έκδοση: (στα γαλλικά) Long manteau blanc, Paulette Éditrice, 2017

-Γιατί Ιφιγένεια; Παραπέμπει σημειολογικά κάπου;

Θα μπορούσε να παραπέμπει στην τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, όμως η δικιά μου Ιφιγένεια δεν παύει να είναι «τυχαία», να είναι δηλαδή ένας απλός άνθρωπος τον οποίο συναναστρεφόμαστε καθημερινά, είναι δίπλα μας, ζει, εργάζεται, ερωτεύεται όπως όλοι μας. Η μοναδικότητά της δεν βρίσκεται τόσο στο όνομα αλλά σ’ αυτό που καθένας μας φέρει ως υπόσταση, ως προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να φέρεις το βάρος μιας μεγάλης τραγωδίας για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή σου.

 –Γράφετε έχοντας σχεδιάσει ολόκληρη την αφήγηση;

Έχω στο μυαλό μου μια ιστορία που κατ’ αρχάς θα ήθελα εγώ να διάβαζα αν έπεφτε στα χέρια μου. Οι ήρωες μπαίνουν μέσα στην ιστορία χωρίς να με ρωτήσουν και ανοίγουν δρόμους. Εγώ τους ακολουθώ. Η συγκεκριμένη ιστορία με παίδευε χρόνια. Σαν να αντιστέκονταν οι ίδιοι οι ήρωες, σαν να προσπαθούσαν να με αποπροσανατολίσουν. Ενώ συχνά έφτανα σε ένα τέλος, μετά κάτι δεν μου άρεσε, κάτι δεν ταίριαζε και επέστρεφα στην αρχή. Το τέλος ενός βιβλίου δεν το γνωρίζω ποτέ. Γράφεται από τα ίδια τα γεγονότα, μου το ψιθυρίζουν οι ήρωές μου.

 –Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;

 Αναμένεται η γαλλική έκδοση της νουβέλας που κυκλοφόρησε πέρσι, το «Λευκό μακρύ παλτό» (εκδόσεις Μανδραγόρας), από τον οίκο Paulette Editrice, σε μετάφραση της Χιονίας-Σάσκιας Πετρόφ και Δανάης-Αναστασίας Λαζαρίδου. Έχω έτοιμη μια νουβέλα και άλλη μια ιστορία είναι καθοδόν. Ο χρόνος όμως παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο γράψιμο. Ακόμα κι όταν έχω αφήσει στην άκρη ένα έργο, ξέρω ότι δουλεύεται μέσα μου, δεν μένει ποτέ στάσιμο. Ωριμάζει μαζί μου και μαθαίνει να πατάει καλύτερα στα πόδια του. Γι’ αυτό δεν με βιάζει ποτέ να εκδώσω κάτι, παρά μόνο όταν είναι έτοιμο το ίδιο να βγει στο φως.

– Έχετε πρότυπα συγγραφέων; Επιρροές;

 Δεν θα έλεγα ότι έχω πρότυπα συγγραφέων, αλλά ότι έχω αγαπήσει πολλούς συγγραφείς οι οποίοι με επηρέασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Άλλωστε η διαδικασία της γραφής είναι άρρηκτα δεμένη με το διάβασμα και οι συγγραφείς που επιλέγουμε είναι αυτοί που μας δείχνουν το δρόμο και μας καθορίζουν.

 –Σε εποχή κρίσης ξεκινήσατε τις Εκδόσεις Στίξις

 Ξεκίνησα με πολλή χαρά και όρεξη, παρά την κρίση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κατάλληλη εποχή για να κάνεις κάτι που θέλεις πολύ. Πάντα θα προκύπτουν δυσκολίες, προβλήματα που ενδέχεται να σε ανακόψουν, όμως αν σταθούμε μόνον στις αντιξοότητες, δεν πρέπει να τολμάμε τίποτα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία των πρώτων βιβλίων μας στην αγορά. Ήδη μελετάμε προσεκτικά προτάσεις συγγραφέων που θέλουν να τους εκδώσουμε τα έργα και έχουμε ήδη προγραμματίσει άλλα πολλά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here