Χρονική επέκταση της έρευνας ζητούν στην εξεταστική των μνημονίων

Πρεμιέρα στη Βουλή της εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης για το πως μπήκαμε στα μνημόνια, με αντιπαραθέσεις αλλά και συναινέσεις. Συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα αρχικό κατάλογο μαρτύρων, στους οποίους μπορεί να συμπεριληφθούν εμπειρογνώμονες αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της έρευνας και προ του 2009  καθώς και μέχρι τις μέρες μας. 

Οι εισηγητές αντάλλαξαν απόψεις για το αν η έρευνα θα επεκταθεί προ του 2009 και εάν θα συμπεριλάβει και όσα γίνονται σήμερα, αφού όπως είπαν πολλοί, η χώρα θα υπαχθεί σε νέα συμφωνία-μνημόνιο και πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Βίτσας φάνηκε συγκαταβατικός να εξετάσει όλες τις εκδοχές. Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο, είπε με νόημα, προσέτοντας  ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ γιά τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».

Αντίθετα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Κασιμάτη επέμεινε να μην υπάρξει καμία χρονική παρέκλιση διότι δεν πρέπει όπως είπε χάριν σκοπιμοτήτων να βγεί η επιτροπή εκτός θέματος.

Σύμμαχος του κ. Βίτσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας ο οποίος αφού είπε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες, σημείωσε:

«Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και κρίση της νομισματικής ένωσης. Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου παρά η περιοδολόγηση. Εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα, αν προκύψει. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα. Τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έγινε».

Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ.

«Δεν μπορεί να μείνει έξω από τη διερεύνηση το ζήτημα της τεράστιας αύξησης των ελλειμμάτων την περίοδο 2004 – 2009 ούτε μπορεί να αποφύγει η Εξεταστική την αναφορά στα παρόντα γιατί όπως είπε «αν αληθεύει ότι η τρέχουσα συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, από τα μέτρα Χαρδούβελη, τότε προκύπτει θέμα που θα την απασχολήσει ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είτε το θέσουμε τώρα ή το θέσουμε σε ένα μήνα, αυτό το κεφάλαιο θα ανοίξει μοιραία αφού θα ψηφιστεί και το τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν να μην το ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Όταν μιλάμε για επικαιροποίηση του μνημονίου, αυτομάτως θα υπάρξει ανάγκη να καλέσουμε μάρτυρες και για την σημερινή περίοδο», σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.Θα γίνονται δύο ή τρείς  συνεδριάσεις την εβδομάδα ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.

 

 

 

 

 

Την πλήρη αντίθεση της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη τονίζοντας ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος.

«Η πρόταση μας αφορά την διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here