Χωρίς πολιτικά πρόσωπα ξεκινά η εξεταστική για τα μνημόνια

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Να χαμηλώσει εμφανώς τόνους για την υπόθεση της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο και τις σχετικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Η συμπολίτευση είχε προαναγγείλει δια του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Βίτσα, ότι  θα καλούσε κατά προτεραιότητα σε ακρόαση τα «βαριά ονόματα» που πήραν τις αποφάσεις για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, όπως είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, χθες η πλειοψηφία ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη θα κληθούν στην Εξεταστική εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών φορέων οι οποίοι θα περιγράψουν μεν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του Μνημονίου αλλά δεν αναμένεται να παραπέμψουν σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα,  θα κληθούν επικεφαλής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, του ΕΒΕΑ, του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και του ΕΒΕΑ. Θα κληθούν ακόμη οι καθηγητές οικονομικών Γιώργος Παγουλάτος, Γεώργιος Κασιμάτης, διατελέσαντες διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου».

Η στροφή της συμπολίτευσης, την οποία απέφυγε να σχολιάσει ο κ. Βίτσας οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τους δανειστές. Ενδεικτικό, της συναινετικής στάσης που κράτησαν μάλιστα τα μέλη της συμπολίτευσης ήταν ότι απέφυγαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησαν να σηκώσουν τους τόνους στην εξεταστική επιτροπή καταλογίζοντας ευθύνες για το Μνημόνιο ακόμη και στην παρούσα κυβέρνηση !

Μοναδική εξαίρεση στο συναινετικό κλίμα απετέλεσε, πάντως, η αντιπαράθεση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασσιμάτη, η οποία δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο. Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «γενίτσαρο» την κυρία Κασιμάτη για να του απαντήσει η βουλευτής σε σκληρό τόνο ότι αποτελεί τον εκπρόσωπο της «μνημονιακής βαρβαρότητας» και ότι της επιτέθηκε προσωπικά για τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που χρειάζεται.

Η συμπολίτευση αποφάσισε πάντως να καλέσει σε μεταγενέστερο χρόνο προς ακρόαση στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά καθώς και τον νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συμπολίτευση θα ζητήσει επίσης την κλήση κορυφαίων προσώπων από την πλευρά των δανειστών όπως είναι οι εκπρόσωποι της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο γενικός διευθυντής της Eurostat Β. Ραντερμάχερ ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, ο επίτροπος για εργασιακών υποθέσεων Λ. Άντορ και  ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Μ.Χ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here