Χωρίς Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τους πρώτους σε σταυρούς στην Α΄ και Β΄ Αθηνών

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Μια άλλη ανάγνωση έχουν οι εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επικειμένων εθνικών εκλογών. Με δεδομένες τις διασπάσεις που προκάλεσε η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, το κυβερνών κόμμα στις πιο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες – «κλειδιά» της χώρας φαίνεται ότι θα κατέβει χωρίς αρκετά από τα πιο ισχυρά του, μέχρι πρότινος, «ατού», δηλαδή τα πρόσωπα τα οποία είχαν συγκεντρώσει στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων: Την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρά το γεγονός ότι στην επικείμενη εκλογική «μάχη» της 20ης Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει «σταύρωμα», το γεγονός ότι τα πρόσωπα που είχαν συγκεντρώσει την πιο μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων από τις πιο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Οσο και αν την επικαιρότητα, μεταξύ άλλων, επισκιάζει η «κόντρα» ανάμεσα στο Μαξίμου και στους μέχρι πρότινος συντρόφους οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επιλογή στήριξης και υλοποίησης ενός 3ου μνημονίου, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης, για παράδειγμα, εξελέγησαν πρώτοι σε σταυρούς βουλευτές στην Α’ και στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αθήνας η σημερινή Πρόεδρος της Βουλής από τους 95.453 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 42.945 σταυρούς. Πολύ απλά, το ποσοστό που συγκέντρωσε αποτέλεσε περίπου το 45% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (44,99% για την ακρίβεια). Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επίθεση σε βάρος της κυρίας Κωνταντοπούλου γίνεται με πρωτοφανές μένος από πρώην συντρόφους της.

Επίσης, στην Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έλαβε 135.638 σταυρούς από το σύνολο των 380.687 πολιτών οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποσοστό δηλαδή, ο κ. Βαρουφάκης είχε συγκεντρώσει το 35,6% του συνόλου των ψηφοφόρων του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Όπως αναφέρουν με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τους στελέχη που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσφατη «μνημονιακή στροφή», η αποχώρηση πολιτικών προσώπων τέτοιας δυναμικής, όπως του κ. Βαρουφάκη και της κυρίας Κωνσταντοπούλου, από το κόμμα και η απουσία τους από τα ψηφοδέλτια της επόμενης εκλογικής «μάχης» δεν αποκλείεται να προκαλέσει εκπλήξεις, ακόμη και ισχυρά «σοκ», στις δυνάμεις που πλέον ταυτίζονται με την ιδέα του «ευρώ πάση θυσία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here