Χωρίς ελπίδες συναίνεσης, συνεδριάζει το συμβούλιο των αρχηγών-Τσίπρας: Διακομματική για ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τη προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών(Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει), με ζητούμενο την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα θέματα της χώρας όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, θα προτείνει τη δημιουργία επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση και θα εισηγηθεί την σύσταση διακομματικής επιτροπής για το ασφαλιστικό, που θα συζητήσει και θα προτείνει ένα κοινό σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την κ. Γεροβασίλη, παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος που συνόδευε τον κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος καυτηρίασε τη προσπάθεια της κ. Γεροβασίλη να δημιουργήσει κλίμα ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί μόλις άρχισαν τη σύσκεψή τους.

Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των κομμάτων, οι προσδοκίες για σύγκλιση απόψεων στα θέματα αυτά είναι  εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν προσχηματική την συναινετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης. 

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή,  ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι αντιδράσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

«Αργησες”, ήταν η πρώτη αντίδραση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης, στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις του είπε  θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα γιατί η ΝΔ είναι κόμμα ευθύνης. Συμπλήρωσε όμως ότι η πρόσκληση αυτή αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει στα τερτίπια της κυβέρνησης.

Για προσχηματικό διάλογο έκανε λόγο και η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή της στο ασφαλιστικό. Εστειλε μάλιστα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημερώνει ότι δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό γιατί αποτελεί θέμα κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος

«Η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός¨, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν.”, συμπλήρωσε.

Οπως είναι γνωστό στο συμβούλιο δεν θα μετάσχει το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, η οποία ούτως ή άλλως δεν είχε προσκληθεί να πάρει μέρος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here