Χωρίς ΔΝΤ δεν γίνεται, λέει ο Λάρς Φέλντ, σύμβουλος της Μέρκελ που επιμένει στο Grexit

Η τοποθέτηση του Λάρς Φέλντ ενός των πέντε «σοφών» όπως αποκαλούνται, οι οικονομολόγοι-σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης και στενού συνεργάτη της κ. Μέρκελ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Θεωρεί την συμμετοχή του ΔΝΥ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, κεφαλαιώδους σημασίας, όπως άλλωστε έχει δηλώσει εξ αρχής και η Γερμανίδα καγκελάριος, γιατί όπως ισχυρίζεται, το Ταμείο επιμένει στη σκληρή γραμμή του μέχρι τέλους, σε αντίθεση με τους ευρωπαικούς θεσμούς!

Επιβεβαίωσε επίσης ότι το Grexit παραμένει για τους Γερμανούς στο τραπέζι, ως δήθεν έσχατη λύση, όπως φλ. την παρουσίασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Ο Λαρς Φελντ σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, παρατήρησε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι «ειδικά η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει εντός ομάδας το ΔΝΤ για μια σειρά λόγων. Ιδιαίτερα επειδή το ΔΝΤ είναι παρόμοια σκληρό με τη γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι καμιά φορά υποχωρούν την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Λαρς Φελντ σχολιάζοντας ότι «αν το ΔΝΤ δεν θέλει καθόλου να συμμετάσχει, τότε έχουμε βεβαίως πρόβλημα σε αυτό το τρίτο πακέτο βοήθειας».

Έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται, αλλά«…μία έξοδος ως έσχατη λύση σε μία αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι εφικτή…», εκτιμά ο Λαρς Φελντ. Παρότι η αποπομπή χώρας δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ο Λαρς Φελντ θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που ένα κράτος «δεν είναι διατεθειμένο να τηρήσει τους θεμελιώδεις κανόνες της Νομισματικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως διευκρίνισε ο Λαρς Φελντ, «όχι, δεν ζητάμε να συμπεριληφθεί αυτό στις συνθήκες. Δεν θέλουμε να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στις συνθήκες. Αλλά θέλουμε να πούμε με σαφήνεια ότι πολιτικά, ρεαλιστικά ιδωμένη, μία έξοδος ως έσχατη λύση σε μία αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι εφικτή με τη λογική ότι τα κράτη-μέλη δεν μπορέι να υπόκεινται σε εκβιασμό και μπορούν να πουν ξεκάθαρα ότι αυτή είναι τελευταία εναλλακτική που απομένει».

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωναν πάντως  στην DW ότι με τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το ΔΝΤ επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για γνωστές θέσεις του Ταμείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here