Ομολογία σοκ: «Ναι, τα πήραν χονδρά στελέχη της ΦΙΦΑ για τα Μουντιάλ 1998, 2010»

Ολοι το είχαν …τούμπανο (το υποψιάζονταν), αλλά να, που ήρθε και η επίσημη ομολογία, η οποία επιβεβαίωσε τα …θρυλούμενα. Ο Τσακ Μπλέιζερ, άλλοτε μεγάλο στέλεχος της ΦΙΦΑ, παραδέχτηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών ότι δωροδοκήθηκε για να ψηφίσει σωστά και να ασκήσει όλη του την επιρροή στους εκλέκτορες, ώστε να ανατεθούν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998  (στη Γαλλία) και του 2010 (στη Νότιο Αφρική). Το «βαθύ λαρύγγι» που άρχισε να κελαηδάει, όταν απειλήθηκε με δήμευση της περιουσίας του, έδωσε συνταραχτικά στοιχεία στο FBI και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.   

Ο 70χρονος Μπλέιζερ ήταν μέλος της πανίσχυρης εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ από το 1996 μέχρι το 2013, γενικός γραμματέας της CONCACAF (Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) από το 1990 μέχρι το 2011 και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Η κατάθεσή του αποτελεί μνημείο των πρακτικών, που ακολουθούσε η ΦΙΦΑ, όταν έθετε σε πλειστηριασμό τις διοργανώσεις.  

«Στη διάρκεια της θητείας μου στη FIFA και την CONCACAF, μεταξύ άλλων εγώ και άλλοι συμφωνήσαμε σε τουλάχιστον δύο παράνομες πράξεις. Ανάμεσα σε άλλα, συμφώνησα μαζί με άλλους γύρω στο 1992 να προωθήσω την αποδοχή δωροδοκίας για την επιλογή της χώρας που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Γύρω στο 1993 και στη συνέχεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εγώ και άλλοι συμφωνήσαμε να αποδεχτούμε δωροδοκίες για τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα στα Gold Cup του 1996, του 1998, του 2000, του 2002 και του 2003. Αρχίζοντας περίπου το 2004 και συνεχίζοντας μέχρι το 2011, εγώ και άλλα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA αποδεχτήκαμε δωροδοκίες για την επιλογή της Νοτίου Αφρικής ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ του 2010. Επίσης, συμφωνήσαμε να εξαπατήσουμε τη FIFA και την CONCACAF λαμβάνοντας δωροδοκίες, συμφωνώντας να χρησιμοποιούμε e-mail, τηλέφωνο και άλλα δίκτυα για τις συνεννοήσεις μας. Τα χρήματα αυτά περνούσαν στο αεροδρόμιο JFK με τη μορφή επιταγών».  

Ετοιμος να μιλήσει και ο Γουόρνερ

Ετοιμος να μιλήσει είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε φόβους για τη ζωή του. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του Τρίνινταντ ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Δεν θα κρατήσω άλλο πια μυστικά, ούτε θα είμαι πια αυτός που θα πληρώσει τα πάντα. Φοβάμαι για τη ζωή μου. Όλα τα στοιχεία που κατέχω, βρίσκονται σε ασφαλή χέρια και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός».

Επίσης, σε πολιτική εκδήλωση στη Μαραμπέγια, στην οποία παραβρέθηκε, τόνισε πως «όσα θα δουν το φως της δημοσιότητας, θα βοηθήσουν στις έρευνες που γίνονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Παγκόσμια Ομοσπονδίας».  

Μετά τον Δεκέμβριο οι εκλογές

Ο Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τις εξελίξεις για τη διαδοχή του στο …αμέσως προσεχές διάστημα, το οποίο όμως, απ’ ότι φαίνεται, θα τραβήξει σε μάκρος. Από Δεκέμβριο και μετά, λένε οι πληροφορίες, πως θα οριστούν οι εκλογές, χωρίς πάντως να είναι τίποτα σίγουρο. Θέλει δηλαδή ο άνθρωπος να φύγει, αλλά όταν το σκέφτεται, δεν του πάει και συνέχεια το αναβάλλει.

Οι εξελίξεις ωστόσο, όσον αφορά τις αποκαλύψεις, τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ καθημερινά εντείνονται οι πιέσεις προς τον δικτάτορα του ποδοσφαίρου να εγκαταλείψει εδώ και τώρα τον προεδρικό του θώκο. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να αναλάβει προσωρινά τα ηνία ο συνυποψήφιος του στις πρόσφατες εκλογές Ιορδανός πρίγκιπας Αλί μπιν Αλ Χουσείν. Από πλευράς ΦΙΦΑ διοχετεύεται η πληροφορία πως οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου θα διεξαχθούν ανάμεσα στον Δεκέμβριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016. Η καθυστέρηση, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο Μπλάτερ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μάλλον για να καλύψει τα ανοικτά μέτωπα και τις εκκρεμότητες που έχει. Από την άλλη, οι ΗΠΑ τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του, βγάζοντας στην επιφάνεια τα …άπλυτά του. Πολύ πιθανόν, το …μακροπρόθεσμο πλάνο του Ελβετού να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες βραχυπρόθεσμο. Και ο δυνάστης της ΦΙΦΑ να μαζέψει τα μπογαλάκια του μια ώρα αρχύτερα για να βγει οριστικά στη σύνταξη… 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here