Χλωρίδα…. εικαστική στη Μύκονο

 

– Ἐγὼ εἶμαι τἄνθος τὸ παρθένο

καὶ τὸ κρυφὸ

ἀπὸ τὸν κόσμο μακρυσμένο

τὸ φῶς ρουφῶ.

Κι ἀνθῶ καὶ χαίρομαι τὰ κάλλη

ποὺ ἔχ᾿ ἡ ζωὴ

μακριὰ ἀπ᾿ τὰ πλήθη κι ἀπ᾿ τὴ ζάλη

κι ἀπ᾿ τὴ βοή.

Αυτοί οι λίγοι στίχοι του Κωστή Παλαμά, εκφράζουν αυτό που τουλάχιστον προσωπικά προσπάθησα να δώσω μέσα από αυτά τα έργα, που τώρα κατά την επίσκεψη στην έκθεση καλούμε τα παιδιά να αφουγκραστούν και να

υλοποιήσουν. Στο δρόμο μας πάντα ένα λουλουδάκι ανθίζει, ένα αποξηραμένο κόσμημα-καρπός αγριολούλουδου τραβά την προσοχή έστω για λίγο, ένα άρωμα λεπτό πλανιέται χωρίς να ξέρουμε από πού, ένα δριμύτερο όταν στο περπάτημα στο χώμα, πατάμε χωρίς να προσέχουμε ιδιαίτερα πού. Στεκόμαστε. Σκύβουμε, βλέπουμε ένα θαύμα. Αρμονία,

συμμετρία, τάξη, ομορφιά, ιδιότητες, άρωμα ιδιαίτερο κάθε φορά, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του το συναντήσουμε. Μας κάνει να σκεφτούμε αλλιώς. Να δούμε μια ζωή ολόκληρη σε ένα κλωνί. Σε ένα φύλλο ολόκληρο το δέντρο. Ένα γράφημα της αιωνιότητας.

Σημείωμα της Φωτεινής Στεφανίδη, η οποία συμμετέχει από  4 Ιουνίου στην έκθεση ζωγραφικής με τον  Δημήτρη Μοράρο που διοργανώνεται  στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» αίθουσα Ματογιάννι, με τον τίτλο ΧΛΩΡΙΔΑ. 

2 (1)

Στα έργα αυτά οι δυο ζωγράφοι μελετούν, ερμηνεύουν, καταγράφουν την ελληνική χλωρίδα όπως την συναντάμε στην φύση, στο μύθο, στον νου. Καλούν τους επισκέπτες και πιο πολύ τα παιδιά να προσέξουν ιδιαίτερα αυτά τα πλάσματα (δέντρα και φυτά) και να ξεκινήσουν την επικοινωνία με τον αρμονικό τους κόσμο. 

Η έκθεση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβάλλοντος, οργανώνεται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης (ΚΔΕΠΠΑΜ), και είναι ανοιχτή σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Εγκαίνια: Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015, στις 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 10 Ιουνίου 2015

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11:00 έως 14:00 & 19:00 έως 22:00

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here