Χλευάζει την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα: Πρόταση εμπιστοσύνης; Για ποιο λόγο;

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΑ(Ν. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Με νέο άρθρο της η ιστοσελίδα Ίσκρα που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγετικού της στελέχους Παναγιώτη Λαφαζάνη, προειδοποιεί ανοικτά την κυβέρνηση να μην λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, ζητώντας προσχηματικά ψήφο εμπιστοσύνης στα μνημόνια της υποτέλειας, με μοναδικό σκοπό, όπως θεωρεί να απαλλαγεί από τους διαφωνούντες βουλευτές και τα βαρίδια του ¨όχι».

Αν και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το θα πράξουν σε περίπτωση που τεθεί από τον πρωθυπουργό θέμα εμπιστοσύνης, το άρθρο που υπογράφει η Εφη Τριάντη,  καταφεύγει σε μια σειρά από λογικές κατασκευές, για να υποστηρίξει, ότι η εάν η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, αυτήν έχει με 222 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Από το άρθρο διαφαίνεται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν προκρίνει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προφανώς γιατί θέλει περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσει τις δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα κινούνται πιθανότατα στην ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος υπέρ της δραχμής. Η όλη προσέγγιση της αρθρογράφου είναι άκρως χλευαστική προς την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης και δεν αφήνει περιθώρια για μελλοντική κοινή πορεία εντός ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις μνημονιακές προϋποθέσεις.

Όλο το άρθρο της Iskra

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκέφτεται, δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά ή όχι, το ενδεχόμενο να καταθέσει στη Βουλή πρόταση εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα , όμως, είναι εύλογο :

Για ποιο λόγο μπορεί να θέλει η κυβέρνηση να καταθέσει μια τέτοια πρόταση ;

Αν ζητάει, λέμε τώρα (!), ψήφο εμπιστοσύνης για να τηρήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, μια τέτοια εμπιστοσύνη την έχει λάβει ενθουσιωδώς από τους 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και δεν χρειάζεται να την επαναβεβαιώσει. (Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους 162 «εξαναγκάσθησαν» πρόσφατα να ψηφίσουν τρίτο μνημόνιο , σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις και όσα οι ίδιοι ψήφισαν αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη).

Αν η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να εφαρμόσει το νέο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε (και πράγματι περί αυτού πρόκειται) τότε αυτήν την εντολή και εξουσιοδότηση την έχει από τη Βουλή σε πρωτοφανή έκταση. Την έχει από 222 βουλευτές που ψήφισαν πρόσφατα το νέο τρίτο μνημόνιο , μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχουν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού.

Προς τι, λοιπόν, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση ;

– Την «εμπιστοσύνη» η κυβέρνηση θα τη ζητήσει από τη Βουλή, αν φυσικά το πράξει τελικά, για άλλους λόγους, προφανείς αλλά ανομολόγητους.

  • Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του «ΟΧΙ» (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).
  • Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι «διαφωνούντες» του «ΟΧΙ» αφού δεν υπογράφουν δήλωση «εμπιστοσύνης» στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της ΕΕ και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν, να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα «βαρίδια» της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.
  • Θα τη ζητήσει , τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν, τρέμει , ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία.

Ψήφο εμπιστοσύνης , λοιπόν, ως ύστατο κυβερνητικό «σωσίβιο» για την κυβέρνηση και κυρίως τα μνημόνια της λιτότητας και της υποτέλειας ; Μήπως κάποιοι λογαριάζουν, αν λογαριάζουν, χωρίς τον ξενοδόχο ; Θα δούμε !

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here