Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στη Γευγελή, 1.000 πέρασαν τα σύνορα

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αν και ο αριθμός τους μειώθηκε σχετικά,  καθώς λόγω της ισχυρής βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΜΠΕ στη Γευγελή, από χθες το απόγευμα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει επιτρέψει, σταδιακά, την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες, κατά προτίμηση σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας.

Τι προηγούμενες ημέρες η αστυνομία των Σκοπίων είχε επιδοθεί σε άγρια καταστολή των προσφύγων χτυπώντας και πετώντας χημικά και δακρυγόνα ακόμη και σε μικρά παιδιά.

Αυτή τη στιγμή, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής βρίσκονται περίπου 200 άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η χθεσινή ένταση.

Ορισμένοι μόνο από τους πρόσφυγες -κυρίως οι νεότεροι- προσπαθούν να περάσουν την ουδέτερη ζώνη από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Από ώρα σε ώρα, ο αριθμός των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη και από εκεί στην ουδέτερη ζώνη εκτιμάται πως θα αυξηθεί.

Επί τόπου βρίσκονται πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here