Χιλιάδες μετανάστες παγιδευμένοι στη θάλασσα της Ν.Α. Ασίας

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα της νοτιοανατολικής Ασίας, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους μετανάστες με όλα τα μέσα.

Διεθνείς Οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 8.000 μετανάστες  από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρίσκονται στη θάλασσα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό να εξαντλούνται.

«Είναι αναγκαία μία τοπική επιχείρηση. Δεν έχουμε τις δυνατότητες να τους αναζητήσουμε, αλλά οι κυβερνήσεις  έχουν πλοία και δορυφόρους» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν» είπε.

Η κατάσταση των μεταναστών είναι κρίσιμη, αλλά οι χώρες που θα μπορούσαν αν συνδράμουν, τους διώχνουν λέγοντας πως δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας που ανακοίνωσε την Τρίτη πως οδήγησε πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας, μία ημέρα αφού το σκάφος είχε προσεγγίσει τις ινδονησιακές ακτές. Εκπρόσωπος των ινδονησιακών αρχών διευκρίνισε πως η Ινδονησία θεωρεί ότι «δεν είναι δικό της πρόβλημα», λέγοντας πως αγνοεί ποιος θα είναι ο προορισμός του σκάφους.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ Βίβιαν Ταν ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες».

«Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε. λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.

Από την Κυριακή, 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί Ροχίνγκια, έχουν φθάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Στην Ινδονησία, περί τους 600 πρόσφυγες που έφθασαν με το πρώτο σκάφος την Κυριακή αποβιβάσθηκαν στην επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν κάθε χρόνο να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές και, στην περίπτωση των Ροχίνγκια, τους διωγμούς στη Βιρμανία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here