Σκάνδαλο Novartis: Νέα στοιχεία κατασχέθηκαν από τους εισαγγελείς-Kαι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ερευνάται ο Μανιαδάκης

Πολύτιμες πληροφορίες αναμένεται να αντλήσουν οι εισαγγελικές αρχές για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των δέκα πολιτκών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis από άγνωστα στοιχεία (το μπακ άπ της εταιρίας) που κατέσχεσαν. 

Τα στοιχεία εντόπισαν σε άλλη εταιρία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην Νοβάρτις.

Ο όγκος των στοιχείων, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές, είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα έχουν αξιολογήσει , ενώ η αποτυπωσή τους σε χαρτί με βαση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!!!

Η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου Νίκου Μαναδιάκη διευρύνεται και στο αν έχει διαπράξει τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, για ποινική εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση έκανε λόγο η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικετερίνη Κελέση (Νοέμβριος 2017) η οποία στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι 2 καταθέσεις του κ.Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία του Γιάννης Αναστασίου , η Κελέση ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.

Η Βιέννη και το «στικάκι»

Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι οι έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη , αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου , στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Παρόλα αυτα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα διέταξε με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

Όπως λένε ανώτατες εισαγγελικές πηγές στο επιμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Δαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης  και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθρας, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζητησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επισημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην εισααγγελία του Αρείου Πάγου ο κ.Αγγελής.

Πάντως στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά προσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκεί διώξεις ενώ για όσους τα στοιχεία είναι μηδενικά να προχωράει όπως προβλέπει η δικονομία στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλανο φέρεται να βρισκεται η περιοδος 2010-12 , οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρκάκου.

Η «επίθεση» Μανιαδάκη

Με δυο κινήσεις αντεπιτέθηκε ο πρώην προστατευόμενος μαρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, σε βαρος της ποινικης διωξης αλλα και της διάταξης για την απαγόρευση εξόδου που του επιβλήθηκε.

Ειδικότερα, μέσω του συνηγόρου του ο Κ. Μανιαδάκης κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βαρος της διωξης που του ασκήθηκε, υποστηριζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκιας, και πως δεν αρκει μόνο η ασαφής χωρις κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βαρος του.  Επιπλέον, οπως  λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε , καθως δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλα ήταν άτυπος συμβουλος υπουργών.

Ακόμη, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βαρος της διάταξης με την οποια του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηριζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινικη δίωξη σε βαρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελια να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here