Ξέμειναν από τεστ! – Πριν από δέκα μέρες απαντούσαν «έχουμε μεγάλη επάρκεια»

Σε ιδιωτικά συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου θα αποστέλλονται πλέον τα δείγματα για τεστ κορωνοϊού, γιατί όπως (αναγκαστικά πλέον) παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) λόγω αυξημένου φόρτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Το θέμα είχε πρωτοτεθεί απο το ethnos.gr το οποίο είχε αποκαλύψει ότι σταματούν τα τεστ σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αφού με επιστολή του το ΕΚΕΑ ζητούσε να σταματήσουν την αποστολή δειγμάτων.

Ο κ.Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι το ΕΚΕΑ πράγματι εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου».

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες,καθώς οι αδειούχοι υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και παρατηρείται μια πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων. Θα αποκατασταθεί στις 8/9».

Όμως και άλλα μέσα, πέραν του «Εθνους» αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει ότι δεν γίνονται παρά κατόπιν πιέσεων τα τεστ στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που επανέρχεται από άδεια. Και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» είχε καταγγείλει ότι επέστρεψαν απο άδεια 300 άτομα και έκαναν τεστ σε 40 άτομα και κατόπιν πιέσεων έκαναν σε όλους. Βγήκαν όλα αρνητικά, όπως είπε, όμως τα τεστ αφού εξαγγέλθηκαν έπρεπε να γίνονται αδιακρίτως σε όλους όσοι επανέρχονται από άδεια σε νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας κ.α.

Το δε ΕΚΕΑ λέει ότι ξέμεινε λόγω…. αλόγιστης χρήσης των αντιδραστηρίων. Οι συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλουν ότι είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ και πως στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και πανελλαδικά εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί απάντηση για 160 δείγματα και στο Σωτηρία για 100.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here