Ξελασκάρουν τα capital control για ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις

Mε νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη κίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζών και αυξάνεται μέχρι 50.000 ημερησίως το όριο συναλλαγών ειδικά για ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις με διασυνοριακές συναλλαγές. Με το στην οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control.

Όπως αναφέρεται, το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και για άλλους κλάδους της οικονομίας: «Ειδικώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών εκ των ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρούσας».

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να αποσυμπιέσουν την κατάσταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν από τις 29 Ιουνίου που έκλεισαν οι τράπεζες, αφήνοντας απλήρωτους προμηθευτές και υπαλλήλους, μην μπορώντας ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης επιτρέπεται η ανάληψη ποσού 2.000 ευρω ανά φυσικό πρόσωπο για ταξίδια στο εξωτερικό καθώς και για συνοδούς ατόμων που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Δείτε ολόκληρη την υπουργική απόφαση εδώ  ΦΕΚ Τράπεζες

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here