Ξεκινούν το μεσημέρι της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση

Με διακηρυγμένο στόχο και των δύο πλευρών, την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εκκινούν την Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών. Το ΔΝΤδ εν ζητά νέα μέτρα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνει η η εκτέλεση του προυπολογισμού για το 2017 και το σχέδιο για το 2018.

Αγκάθι παραμένουν οι ληξιπρόεθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει στοιχεία πληρωμών.

Για αύριο Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, κατά την έναρξη την συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

15:00 Δημοσιονομικά- επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018 – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης

17:30  Δημοσιονομικά-διαχείριση –  Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης

Τα νέα μέτρα

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να θέτει στο τραπέζι απαιτήσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, οι συζητήσεις αυτή τη φορά δείχνουν ευκολότερες, όσο αυτό είναι δυνατόν να το πει κανείς.

Γιατί ναι μεν το ΔΝΤ καλύπτεται με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018,  όπως προβλέπει η έκθεσή του, αλλά η συμφωνία επιτάσσει 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει υπεραισιοδοξία από την ευρωπαϊκή πλευρά για την επίτευξη του στόχου. «Εμείς εργαζόμαστε πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018» ανέφερε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πως ουδείς έχει αναφερθεί σε ενδεχόμενο νέων μέτρων. Τα τεχνικά κλιμάκια -από την ερχόμενη Δευτέρα και οι επικεφαλής- βάζουν σε υπολογιστικά φύλλα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, όπου οι αποκλίσεις στα έσοδα από ελεύθερους και επαγγελματίες και αγρότες είναι δεδομένες, όπως και η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ στον αντίποδα, κάτι το οποίο «ισοφαρίζει» την όλη κατάσταση. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης, τα μικρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έλεγαν στην Αυγή,  ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα κάλυψης ενός κενού 0,5% του ΑΕΠ για το 2017 από κάποια πλευρά, παρατηρώντας με νόημα “Πόσες φορές θα χρειαστεί να λέμε τα ίδια;”. Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες συνομίλησε η “Α” διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε ανέκυψε τέτοιο ζήτημα. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως αναγνωρίζουν ότι ο στόχος επίτευξης του πλεονάσματος για το 2018 είναι όντως δύσκολος, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κάποια στοιχεία στα “χέρια” τους για να αποφανθούν αν υπάρχει κάποιο κενό ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη σημείωναν πως η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα είχε ούτε έχει κάποιο σκοπό να ζητήσει νέα μέτρα από τη χώρα μας.

Ανάπτυξη 2,4% το 2018

Ο αναθεωρημένος στόχος για ανάπτυξη 1,8% φέτος δεν είναι αμφίβολος σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στην “Α”, ενώ ο πήχης στο 2,4% για του χρόνου θεωρείται επιτεύξιμος, ιδίως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα η Eurostat θα δημοσιεύσει -χωρίς αστερίσκους- τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Όλα τα νούμερα, επιδόσεις και προβλέψεις μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης.

Ακόμη, τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο από Δευτέρα στις συναντήσεις με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι, θα βαρύνουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Τα ληξιπρόθεσμα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει για τη συλλογή στοιχείων που θα δείχνουν ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να εκταμιευτεί χωρίς προβλήματα η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο δεν ανησυχούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προλάβαινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα χρειαζόταν και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι Βρυξέλλες περιμένουν ώς τη Δευτέρα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών από την κυβέρνηση και το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Οι θεσμοί προς το παρόν σχεδιάζουν να φύγουν στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, για να επιστρέψουν μέσα στον Νοέμβριο και να λάβουν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που θα εκκρεμούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here