Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων-Αισιοδοξία Νίμιτς που ίσως καταθέσει νέα πρόταση σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία

 

Με διακηρυγμένες καλές προθέσεις για επίλυση του προβλήματος και από τις δύο πλευρές, ξεκινούν σήμερα στη Ν. Υόρκη, οι επίσημες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ, με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νιμιτς να δηλώνει αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης. 

Ο κ. Νίμιτς, που γνωρίζει όσο λίγοι τους κύκλους διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα υποδεχτεί τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τους πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι όλοι έχουν ανταλλάξει κάποιες αρχικές ιδέες με όλους, ο Μ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει  ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει μια πιο “προχωρημένη” κίνηση: να ρίξει κάποια πρόταση σύνθετης ονομασίας στο τραπέζι…

Ταυτόχρονα συγκροτούνται και οι ομάδες εργασίας υπό τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, οι οποίες θα συνεπικουρούν την διαπραγμάτευση, ενώ σήμερα φτάνει στα Σκόπια και ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γ.Στολτεμπεργκ.

Το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση κοινής πρότασης λύσης μπορεί να φτάσει ώς τον Ιούνιο, οπότε και διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα εξετάσει την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στη συμμαχία.

Κρίσιμη συνάντηση

Σημαντική για την εξέλιξη των συζητήσεων θα είναι και η συνάντηση του Ελληννα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον ομόλγο του των Σκοπίων  Ζ. Ζάεφ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

Νίμιτς: Διαφορετική λύση με άλλο τρόπο

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στο ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here