Ξεκίνησε σταδιακή αποχώρηση προσφύγων από τον καταυλισμό των Διαβατών

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI/(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗ

Ξεκίνησε σταδιακά η αποχώρηση προσφύγων από τον άτυπο καταυλισμό που έστησαν δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι σε ψευδές κάλεσμα από το διαδίκτυο που έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο, μία ομάδα 100-150 νεαρών προσφύγων δεν υποχωρούν και υπάρχει μικροένταση με την αστυνομία, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Ήδη έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης, όπως δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Κάναμε το πρωί μια διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μια ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», πρόσθεσε ο κ. Ράγκος.

Μέσα στη δομή φιλοξενίας λειτουργεί «info box», που ενημερώνει και καταγράφει τα άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις δομές που φιλοξενούνται, ενώ το ίδιο γίνεται και από μεγάφωνα σε τέσσερις γλώσσες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here