Ξεκίνησε η επιστροφή προσφύγων στη Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις

ΦΩΤΟ: Από lesvosnews.net
πρόσφυγες επισροφη τουρκια
Παρά τις έντονες αντιδράσεις διεθνών και ελληνικών οργανώσεων δικαιωμάτων, ανάμεσα τους η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία κ.α, οι οποίες καταγγέλλουν παραβίαση των διεθνών συμβάσεων, ξεκίνησαν σήμερα οι μαζικές απελάσεις-επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στη Τουρκία.
Πάνω από εκατό άτομα  (από το Πακιστάν, το Μπλαγκλαντές και το Αφγανιστάν)επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και από το hot spot της Μόριας και μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου επιβιβάστηκαν σε πλοία για να επιστρέψουν στην Τουρκία. η διαδικασία άρχισε μάλιστα 4 ώρες νωρίτερα καθώς εθελοντές, αλληλέγγυοι κάτοικοι και ΜΚΟ είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί.
Στο λιμάνι της Λέσβου δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση των διαμαρτυρομένων κατοίκων κοντά στα πλοία με τα οποία γίνεται η επιστροφή. Μικροεπεισόδια μεταξυ κατοίκων και ΜΑΤ έγιναν και στη Χίο, όπου 70 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις ασύλου τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία. Μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου έχουν φτάσει τα 2.850 μέσα σε δυο ημέρες.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex βρίσκονται στη Λέσβο για να διεξαγάγει την επιχείρηση επιστροφής. Κάθε μετανάστης συνοδεύεται κι από έναν άνδρα της Frontex και θα παραδίδεται στην Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό η Frontex έχει ναυλώσει δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιόλ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Διαμαρτυρίες στην Τουρκία

Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης, ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων προσφύγων. Το Σάββατο στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο δήμος

Την Κυριακή, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων προσφύγων. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια, κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση εάν εκεί αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι πρόσφυγες.

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΕΕ, προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ροές προσφύγων προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου».

Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού, και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου – Μπεχράμ Καλέ).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here