Ξεκινά σήμερα ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών για συνολική συμφωνία ως τις 22 Μαίου

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα την αγορά ενέργειας,  ξεκινά στις 17.00,σήμερα, Τρίτη, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ξεπερασθούν τα εμπόδια, να επιταχυνθούν οι συζητήσεις και να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ή οποία μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα τεθούν προ έγκριση στο Eurogroup της 22ας Μαίου.

Στις 19.00 θα υπάρξει συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το προσχέδιο των θεσμών

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τα προσχέδια που απέστειλαν Κομισιόν και ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτά μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2019.
  • Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.
  • Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.
  • Αρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
  • Σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%
  • Πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει όλες τις αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κλπ

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για το SLA έως τις 3 Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14 – 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here