Ξεκινά στις Βρυξέλλες ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων

Με εντατικές διαβουλεύσεις που ξεκινούν από το Σάββατο, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων των τριών θεσμών, καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπερασθούν οι τελευταίες διαφορές για την επίτευξη συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, Ευκλ. Τσακαλώτος, που φέρουν το βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να παρουσιάσουν νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα, εκ μέρους της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κοινοτικές πηγές, ενώ στην ευρωπαική πρωτεύουσα επιστρέφει και τεχνική αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, που είχε «αποχωρήσει» πριν δύο ημέρες μετά την εμπλοκή που όπως είπε ο εκπρόσωπός του Τζ. Ράις, διαπίστωσε στη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να παρίσταται στις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Η αποχώρηση του ΔΝΤ και οι σκληρές δηλώσεις του κ. Ράις περί μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ακόμη στη διαπραγμάτευση, προστέθηκαν και διόγκωσαν το γενικότερο κλίμα πιέσεων και εκβιασμών που ασκήθηκαν σε βάρος της Ελλάδας, προκειμένου να υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Ολοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφάσεις. Μετέφεραν δηλαδή το βάρος της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας στις πλάτες της Ελλάδας, δηλώνοντας με κυνικότητα ότι οι θεσμοί δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους!

Δεν είναι τυχαίο, ότι αμέσως μετά την εμπλοκή αυτή, πύκνωσαν στο διεθνή τύπο τα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία και Grexit ενώ το REUTERS μετέδωσε ότι, για πρώτη φορά, το Euro Working Group έβαλε στο τραπέζι και συζήτησε σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, κάτι που διέψευσε όμως η ελληνική κυβέρνηση.

Με νέα πρόταση προσέρχεται η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, αφού εκτίμησε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης που εντέχνως τροφοδοτούν οι θεσμοί, προκειμένου να αποφύγει  το ενδεχόμενο ενός ακόμη εγκλωβισμού της, όπως εκείνου που έγινε με την χρηματοδοτική ασφυξία που επέβαλαν μονομερώς οι θεσμοί στη χώρα.

Ετσι, προσέρχεται με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες, όπως ζητούν οι θεσμοί,  η οποία θα έχει κάποιες αλλαγές σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν το δημοσιονομικό πρόβλημα(πρωτογενή πλεονάσματα, φόροι, ΦΠΑ). Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πάντως ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η ρύθμιση του χρέους και ο ρόλος του ESM

Το ερώτημα ειδικά για ρύθμιση του χρέους είναι εάν η κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί πλέον μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Γιατί μέχρι τώρα, ο πρωθυπουργός διακήρυσσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι βασικό συστατικό της όποιας συμφωνίας. Και όταν η ελληνική πλευρά έλεγε διευθέτηση εννοούσε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχει προτείνει, όπως επαναγορά ομολόγων 27 δις ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Και αυτό, διότι, αόριστη υπόσχεση για περαιτέρω διευθέτηση του χρέους είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση και το 2012. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.

Γι την σημειολογία των πραγμάτων πάντως, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου, που πολλοί παρουσιάζουν ως την ημερομηνία ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας, συνεδριάζουν τόσο το Eurogroup όσο και το Δ.Σ του ESM στο Λουξεμβούργο.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ υπό συζήτηση είναι ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 12% έναντι 13 που είναι σήμερα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι τόσο οι συντελεστές καθ εαυτοί, αλλά τα προιόντα και οι υπηρεσίες που θα μετακυλιθούν σε αυτές. Ετσι, η μεταφορά μιας μεγάλης κατηγορίας τροφίμων στο 23%, όπως λένε διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα αποτελούσε πράγματι υπέρμετρη και άδικη επιβάρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, μέσω ενός κοινωνικά άνισου φόρου.

Κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν άλλωστε με νόημα πως “αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here