Ξεμπλοκάρει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ

Ξεμπλοκάρει η Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας το «πάγωμα» της διαδικασίας «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο. Τ
Το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση  έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και  του νόμου 4482/2017, που  μεταξύ των άλλων:
1) Συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου  Θεσσαλονίκης  (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019,
2) Λύεται η από 30.4.2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και
3) Διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
          
Στην συνέχεια, το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού  και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε.
        
          
Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ΄  αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του,  απέρριψε τις αιτήσεις 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».
          
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις δύο αιτήσεις αναστολών, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.
          
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις δύο αποφάσεις τους,  ότι ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μετόχων δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων. Τέλος, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης  της αιτουμένης αναστολής.
          
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here