Χάθηκαν τέσσερις γωνιές του βιβλίου: Το περιτύλιγμα αλλάζει, το προϊόν παραμένει ;

Στις 30 Σεπτεμβρίου κατεβάζει ρολά το ιστορικό βιβλιοπωλείο   «Ελευθερουδάκης» της οδού Πανεπιστημίου.

‘Εχουν προηγηθεί λουκέτα σε πάνω από 500  μικρές και μεγάλες εταιρείες πώλησης βιβλίων από το 2009 που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση της οικογένειας Ελευθερουδάκη απεικονίζει την κρίση που περνάει σήμερα το παραδοσιακό βιβλίο με την εμφάνιση του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου.

Ας πάμε λίγο πίσω λοιπόν.

«Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. ‘Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν.

Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ’αυτό. Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου.

Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο.

Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε. Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω….»

Ελευθερουδάκης

Η  εταιρεία «Ελευθερουδάκης» είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 16 του Πτωχευτικού Κώδικα, πασχίζοντας από το 2014 να επιβιώσει, χωρίς όπως φαίνεται να το καταφέρνει.

Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν στο Σύνταγμα το 1918.  Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, της Σοφίκας και Μαρίνας Ελευθερουδάκη.

Παπασωτηρίου

Τέλος εποχής και για το γνωστό βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» στην Πανεπιστημίου το οποίο έβαλε «λουκέτο» στις αρχές του 2016. Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» σε υποκατάστημα στην Κηφισιάς, αλλά και το κλείσιμο καταστήματος στην Λάρισα.

Εστία

Ρολά κατέβασε  και το «βιβλιοπωλείον της Εστίας». Επειτα από λειτουργία 128 ετών το 2013, έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος.

Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις της «Εστίας» ιδρύθηκαν το 1885 από τον δημοσιογράφο και δάσκαλο Γεώργιο Κασδόνη.

Φλωράς

«Λουκέτο», έβαλαν το Σεπτέμβριο του 2015 και τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς», ύστερα από λειτουργία 40 ετών. Ηταν οικογενειακή επιχείρηση που αριθμούσε 12 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here