Χαρτοπόλεμος σχεδίων με σκοπό την οριστική, βιώσιμη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Eγγραφα και σχέδια ετοιμάζονται τις τελευταίες ώρες από τους θεσμούς, σε μια πυρετώδη προσπάθεια να υπάρξει απάντηση στην ελληνική πρόταση και να βρεθεί η χρυσή τομή της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Στη σκιά της πενταμερούς συνάντησης κορυφής που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση παρέδιδε στους εταίρους, δια χειρών του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γ. Χουλαριάκη, ένα κείμενο συμφωνίας 47 σελίδων όπως το συνέγραψε και το αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά. Με το τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ακυρώσει εν τη γενέσει τους  σενάρια ενός «τελεσιγράφου»  των θεσμών.

Αν και οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης διίστανται(το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαικές πηγές μιλά για ένα εκ πρώτης όψεως μη ολοκληρωμένο σχέδιο), η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών όχι μόνο δεν το έχουν απορρίψει, αλλά ετοιμάζουν και αντιπρόταση, στηριζόμενοι προφανώς και πάνω σε παραδοχές της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ως το τέλος της ημέρας.

Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, υποστηρίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Π. Σπίγκελ, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τούς όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Για πρόθεση της Α. Μέρκελ να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν τη σύνοδο κορυφής των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, κάνει λόγο το POLITICO.

Ν. Παππάς: Οποιος έχει να πει κάτι για τις ελληνικές προτάσεις, ας το κάνει

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν έχουν λάβει προς το παρόν, κάποιο σχέδιο συμφωνίας από τη πλευρά των θεσμών και συμπλήρωναν με  με νόημα ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».

Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου’, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.  «Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει», καταλήγει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά έχει κάνει ήδη πολλές αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός. Υποχωρήσεις που αφορούν την ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και την συνέχιση υπό όρους(αυξημένης συμμετοχής του δημοσίου) για άλλες, καθώς και τον σχεδιασμό για ολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού μετά την ολοκλήρωση και των αναλογιστικών μελετών.

Αυτά που δεν δέχεται η κυβέρνηση είναι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και υφεσιακά οριζόντια μέτρα. Διεκδικεί διευθέτηση του χρέους ώστε να μπορεί εξυπηρετηθεί(εδώ έχει σύμμαχο το ΔΝΤ) και πολύ μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα(κάτω του 1% για φέτος) που θα επιτρέψει να υπάρξει μια δημοσιονομική ανάσα, αίτημα που βρίσκει σύμφωνους κυρίως τους ευρωπαικούς θεσμούς.

Το θέμα είναι σε οριακό σημείο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντυπωσιακές συγκλίσεις και κατ αρχήν συμφωνία, ακόμη και στις επόμενες ώρες. Καταλυτική θεωρείται στην εξέλιξη αυτή και η ανοικτή δημόσια παρέμβαση των ΗΠΑ προς ΔΝΤ και Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν ευελιξία ώστε να αποφευχθεί μια νέα διεθνής οικονομική αναταραχή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here