Χαρτογραφώντας το ιδιώδημο

 

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που επικοινωνεί τη συζήτηση ενός μεταπτυχιακού μαθήματος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση και επιμέλεια του Κώστα Θεολόγου, επίκουρου καθηγητή στη Σχολή ΕΜΦΕ ΕΜΠ. Το επιχείρημα του βιβλίου συσχετίζει την παραβατική και άνομη σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου με την πλημμελή διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη στη νεότερη Ελλάδα. Εξηγεί γιατί στη νεότερη Ελλάδα ο δημόσιος χώρος ανέκαθεν έπασχε από μιαν «απροσδιοριστία» και σε αυτήν περιλαμβάνει και τη διάθεση των φορέων εξουσίας και αυθεντίας να τον καπηλευτούν και να τον οικειοποιηθούν ως δικό τους πεδίο αναφοράς και άποψης.

Το μάθημα με τίτλο «Υλικός και άυλος δημόσιος χώρος στη Νεότερη Ελλάδα: Ιδιώδημο και Ιδιότητα του Πολίτη» επεδίωξε να συζητήσει τον δημόσιο αστικό χώρο στο ιστορικό πλαίσιο του, να τον προσδιορίσει ως υλικό (απτό) και ως άυλο (δυνητικό κτλ) και εντέλει να εξηγήσει το ιδιώδημον ως μια νεοελληνική ιδιαιτερότητα.

Εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο με μια περιβαλλοντική, κοινωνιολογική και επικοινωνιακή διάσταση, εγκιβωτισμένο θεσμικά και εμπλουτισμένο αξιακά (πολιτικά και πολιτισμικά). Του αποδίδει υλική και άυλη (αισθητή) φόρμα και τον εκλαμβάνει ως ένα χωροχρονικό συνεχές ή ως ένα επικοινωνιακό τοπίο που μεσολαβείται από τον πολιτισμό και περιλαμβάνει τα ΜΜΕ και κάθε μορφή ψηφιακής δικτύωσης.

Εκλαμβάνει, επίσης, τη νεοελληνική περίπτωση ως ιδιαιτερότητα, επειδή υπάρχει εδραιωμένη ασέβεια του δημόσιου χώρου και τούτη την ιδιαιτερότητα την αντιλαμβάνεται ως ένα ιδιότροπο πολιτισμικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ουδέποτε καλλιεργήθηκε η ιδιότητα του πολίτη (πολιτότητα, citizenship). Αναπτύσσοντας το συλλογισμό τους οι συγγραφείς εντάσσουν τον δημόσιο χώρο στο πλαίσιο μιας ρευστής νεοτερικότητας, τον αντιλαμβάνονται μέσα από μια ολιστική (και συνεπώς διευρυμένη) αντίληψη και τον ορίζουν ως «ιδιώδημο» [ιδιωτικόν+δημόσιον >ιδιώδημον ή priblic (< private + public)].

Υπάρχει ενδεικτικά κι ένας ιστότοπος (blog), σχεδιασμένος το 2015 από την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΜΠ: http://mappingthepriblic2015.blogspot.gr/ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με χαρτογράφηση της ερευνητικής περιήγησης της μεταπτυχιακής ομάδας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

 

Info:

Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, Αθήνα, Οκτώβριος 2015, σελ. 110.

Περιέχει έγχρωμες φωτογραφίες και χάρτες

Επιμέλεια: Κώστας Θεολόγου

Συγγραφική ομάδα: Απόστολος Ζωγράφος, Κώστας Θεολόγου, Έφη Κασιμάτη, Γρηγόρης Λενέτης, Άρτεμις Σιέρρα, Έλενα Χασαλεύρη.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here