Ξανθός: Ήττα του “επιτελικού Κράτους” και χρεοκοπία του success story η διαχείριση της πανδημίας

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για μοριακά τεστ για κορωνοϊό, αλλά και τις αποκαλύψεις για την επιλεκτική σύμβαση δημόσιων νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο για τη διενέργεια τεστ.

Στην ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Ξανθός μιλά για «το αδιαμφισβήτητο μπάχαλο αυτών των ημερών στο πολύ κρίσιμο, για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, πεδίο της εργαστηριακής διάγνωσης τουSARS-CoV-2, αποδεικνύει περίτρανα την πολιτική και διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης».

«Είναι αδιανόητο να μην υπήρξε κεντρική μέριμνα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση μοριακών τεστ στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα μετά τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων. Το να “ξεμείνουν” λοιπόν από αντιδραστήρια τα μεγάλα δημόσια εργαστήρια και να αδυνατούν να καλύψουν τις διαγνωστικές ανάγκες της χώρας στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, αποτελεί ήττα του “επιτελικού Κράτους” και πλήρης χρεοκοπία του κυβερνητικού success story στον τομέα της Υγείας», επισημαίνει.

«Το να συνεχίζει επίσης η κυβέρνηση να μην αποζημιώνει τα μοριακά τεστ που κάνουν -με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους ή για να δεχθούν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αποτελεί επίσης μια κοινωνικά ανάλγητη επιλογή που επιβαρύνει υπέρμετρα τα νοικοκυριά σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας», σημειώνει .

Όσον αφορά τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την επιλεκτική σύμβαση δημόσιων νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο για τη διενέργεια μοριακών τεστ, επισημαίνει ότι «ανέδειξαν και μια άλλη πτυχή στη διαχείριση της κρίσης: Την αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία προώθησης ιδιοτελών επιδιώξεων, ευνοϊκής μεταχείρισης επιμέρους συμφερόντων και εδραίωσης ενός σκληρού πελατειακού συστήματος εξουσίας. Πάντα με το πρόσχημα της κάλυψης επειγουσών αναγκών. Με δεδομένη μάλιστα τη σχέση συνεργασίας του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ.Μαγιορκίνη με το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο, δημιουργείται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση».

«Οι τραγική κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα των τεστ, οι καθυστερήσεις στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία. Ο σκανδαλώδης χειρισμός όμως στο θέμα της αδιαφανούς και χωρίς κριτήρια συναλλαγής του Δημοσίου με συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο, πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία του Κράτους. Σε μια στιγμή μάλιστα που χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Πολιτείας και κοινωνικές συναινέσεις για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει.

Τονίζει ότι «μετά από αυτές τις εξελίξεις, απαιτείται πλήρης ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και διορθωτικές κινήσεις για να εκτονωθεί η κρίση αξιοπιστίας στο ευαίσθητο θέμα των εργαστηριακών ελέγχων για covid-19. Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ταυτόχρονα απαιτούνται εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ακύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης και επαναδιαπραγμάτευση της με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, απόλυτη διαφάνεια, περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, εχέγγυα ποιότητας και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον. Και, κυρίως, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας με θεσμοθέτηση πολύ αυστηρών προβλέψεων για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

«Η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη των πολιτών. Θα αναλάβει επιτέλους τη δική της πολιτική ευθύνη σ’ αυτή την υπόθεση;» καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here