Ξανανοίγει η Ζωή τους φακέλους της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ

Νέο φως στις όζουσες υποθέσεις της Siemens και της Λίστας Λαγκάρντ που έθεσαν στο αρχείο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ρίχνει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με ηχηρή πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία συναίνεσαν απρόθυμα οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ .

Η Πρόεδρος της Βουλής τάραξε για μία ακόμη φορά τα νερά στα ζητήματα διερεύνησης τις διαφθοράς ανακοινώνοντας ότι με την ιδιότητα της Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κινήσει τις διαδικασίες για την επανεξέταση των φακέλων των δύο σκανδάλων.

Η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι απολύτως σύννομη καθώς ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να ανασύρει τις δικογραφίες. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αν εντοπίσει αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών μπορεί να μεταβληθεί ακόμη και σε Προανακρτική Επιτροπή, οδηγώντας τυχών υπευθύνους ακόμη και στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Είναι επιτακτικό καθήκον η Βουλή να δημοσιοποιήσει και να αναδείξει τα στοιχεία που διαθέτει» είπε αναφερόμενη στις δύο υποθέσεις η κυρία Κωνσταντοπούλου και έκανε λόγο για ζωντανά σκάνδαλα που εξακολουθούν να κηλιδώνουν τη δημόσια ζωή». Ανέφερε, επίσης, ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα ασχοληθεί και με την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υπενθύμισαν ότι η δύο υποθέσεις έχουν διερευνηθεί και στο παρελθόν από εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Ανέφεραν, πάντως, ότι δεν διαφωνούν με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής.  Η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις η Βουλή δεν κατόρθωσε να φτάσει σε φυσικά πρόσωπα που προκάλεσαν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη μεν περίπτωση της Siemens, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της τότε Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της έρευνας έμεινε αναξιοποίητο. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Λίστας Λαγκάρντ η Εξεταστική Επιτροπή, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της μόνο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και απέφυγε να διερευνήσει διεξοδικά τα πρόσωπα και τους λογαριασμούς της ελβετικής τράπεζας HSBC που περιλαμβάνονταν σ’ αυτή.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε προαναγγείλει από την ανάληψη των καθηκόντων της ότι προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες για τον εξονυχιστικό έλεγχο των δύο υποθέσεων ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens είναι «άκυρος».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου υπήρξε μέλος της προανακριτικής επιτροπής που συγκρότησε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη Λίστα Λαγκάρντ. Τότε είχε ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος προσώπων και διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών αλλά οι προτάσεις της είχαν απορριφθεί από την πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μ.Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here