Ξανά στο εδώλιο της Βουλής οι μίζες και η ασυλία της Siemens

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα από το ξανα-άνοιγμα του φακέλου της Siemens  στη Βουλή. Πρώτον ότι υπάρχει θέμα εγκυρότητας της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και δεύτερον, ότι το πόρισμα και τα όποια ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου που ασχολήθηκε με την υπόθεση και εντόπισε μαύρο χρήμα και μίζες πολιτικών προσώπων σε πολλές συμβάσεις, δεν ¨αξιοποιήθηκαν» ποτέ, όπως υποστήριξε ο τότε πρόεδρος της, Σήφης Βαλυράκης.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η υπόθεση της Siemens αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς» που εξελίχθηκε «στο μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης». Μάλιστα, σημείωσε ότι η εταιρεία «απολαμβάνει ιδιώνυμης ασυλίας».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης του άλλοτε πρόεδρου της εξεταστικής επιτροπής  Σ. Βαλυράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens, και μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού διότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση».
Ο κ. Βαλυράκης, υποστήριξε πως εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού το 2012 συνιστά εμπόδιο, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Οπως είπε, η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις, αυξάνοντας το κόστος κατά 10%, με το 8% να χρησιμοποιείται για τη δωροδοκία υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη κυβερνήσεων.
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων στη διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής. «Η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» τόνισε και σχολίασε ότι 10 χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη υπόθεση, τον Μάιο του 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».
Ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι ότι δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία στην υπόθεση και αποκάλυψε . πως όταν είχε οριστεί υφυπουργός Συγκοινωνιών, επί της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, επαναδιαπραγματεύτηκε «τη μίζα του υπουργού» με την εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του καλωδίου διεθνών επικοινωνιών Ελλάδος – Αιγύπτου «Αλέξανδρος», επιτυγχάνοντας καλύτερη τιμή υπέρ του Δημοσίου.
Η συνεδρίαση Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συνοδεύθηκε από ένα άνευ προηγούμενου επεισόδιο μεταξύ της νυν και του πρώην Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Μειμαράκης επιτέθηκε με δριμύτητα στην κ΄Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την ότι δεν σέβεται τον ίδιο και τους βουλευτές στους οποίους συμπεριφέρεται σαν «ζώα», στήνοντας τους στις επιτροπές προκειμένου να προεδρεύσει η ίδια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here