Γ. Χάμπερμας: Η Μέρκελ τιμωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα, διεκδικεί γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη

Πράξη τιμωρίας της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί κατ’ ουσίαν η συμφωνία που οριστικοποιήθηκε κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση-θρίλερ στις Βρυξέλλες. Αυτό δηλώνει ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ για τη σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Ο Γ. Χάμπερμας κατηγορεί την  κ. Μέρκελ ότι τζόγαρε σε μια νύχτα μισό αιώνα πολιτικού κεφαλαίου και τις προσπάθειες προηγούμενων γενεών να ανοικοδομήσουν τη μεταπολεμική υπόληψη της Γερμανίας.

«Εξαναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα οικονομικά αμφισβητούμενο, κατά κύριο λόγο συμβολικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ό,τιδήποτε άλλο εκτός από πράξη τιμωρίας απέναντι σε μία αριστερή κυβέρνηση» δηλώνει ο κορυφαίος φιλόσοφος, οπαδός και εκ των εμπνευστών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Guardian.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του σοσιαλδημοκρατικού σκέλους της, τζόγαρε σε μία νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μία καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει εδώ και μισό αιώνα» ανέφερε ο Χάμπερμπας επισημαίνοντας ότι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιδείξει «μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετά-εθνική νοοτροπία».

Ο κορυφαίος φιλόσοφος υπογράμμισε ότι απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία «ξεδιάντροπα αποκάλυψε τον εαυτό της ως τον βασικό τηρητή της πειθαρχίας στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοιχτά την γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here