Η μητέρα των μαχών στο Χαλέπι- Μαζική επίθεση ανταρτών για να σπάσουν με κάθε μέσο τον κλοιό του συριακού στρατού

Μαύρα σύννεφα καπνού έχουν σκεπάσει από την Δευτέρα το Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Είναι από τα ελαστικά που καίνε οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες για να αποφύγουν τις αεροπορικές επιθέσεις.

black-smoke-688x516

Από την Δευτέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ίσως μάχη του συριακού εμφυλίου. Αντάρτες, μετριοπαθείς ή μη ισλαμιστές, δίνουν τα πάντα σε μιά μεγάλη αντεπίθεση, προκειμένου να σπάσουν τον αποκλεισμό και την περικύκλωση των ανατολικών συνοικιών της πόλης από τον συριακό στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ. Πολλοί την αποκαλούν ως την μητέρα των μαχών για το Χαλέπι και τη Συρία.

Πολλοί την περιγράφουν ως τη σκληρότερη μάχη από το 2012. Η μάχη για τον έλεγχο του Χαλεπίου, θα είναι καθοριστική και για την όλη εξέλιξη του στρατιωτικού ζητήματος της Συρίας, στο έδαφος.

χαλεπι μάχες 4

Ο συριακός στρατός, ενισχυόμενος από ρωσικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις, κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να σπάσει την άμυνα των ανταρτών στα ανατολικά προάστια, τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα να τα περικυκλώσει, αποκόπτοντας  όλες τις διόδους ανεφοδιασμού των συνοικιών αυτών.

Για το λόγο αυτό και οργανώθηκαν την Κυριακή, οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, προκειμένου να διαφύγουν από την κόλαση των ανατολικών συνοικιών όσοι άμαχοι, κάτοικοι το επιθυμούσαν. Κι έφυγαν πολλοί. Γιατί γνώριζαν τι θα ακολουθούσε.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, κάλεσαν σε ενισχύσεις στο Χαλέπι απ’ όλα τα ανοικτά μέτωπα που διατηρούν με τον Συριακό Στρατό, κυρίως στην επαρχία του Ιντλίμπ αλλά και αλλού. Κι οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους.

Εδώ και δύο ημέρες μιά μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση γίνεται στο Χαλέπι, με στόχο την αποδυνάμωση του ασφυκτικού κλοιού που έχουν επιβάλει οι συριακές δυνάμεις στις συνοικίες που δεν ήταν έως τώρα υπό τον έλεγχό τους.

https://twitter.com/IvanSidorenko1/status/760471712987316224

 

Για να αποτρέψουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι αντάρτες καίνε τεράστιες ποσότητες ελαστικών, ώστε ο μαύρος καπνός να αποπροσανατολίζει και να εμποδίζει τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη.

χαλεπι μπαλόνια ηλίου

Τελευταία πατέντα που ανακάλυψαν είναι τα μπαλόνια με ήλιο, που αφήνουν στο ουρανό. Οπως εξηγούσαν τζιχαντιστές, εάν κάποιο τζετ τα απορροφήσει στις μηχανές του θα εκραγεί.

Επίσης, Σύροι αντικαθεστωτικοί πανηγύρισαν την Τρίτη, για την κατάρριψη ενός ρωσικού drone, η επανδρωμένου αεροσκάφους.

ρωσικό drone

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι η πιο σημαντική επίθεση των ανταρτών του Χαλεπιού έπειτα από εκείνη του 2012, που τους επέτρεψε να καταλάβουν τη μισή πόλη απειλώντας το καθεστώς του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από το 2012 το Χαλέπι είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς και εκείνες που ελέγχουν οι αντάρτες και σφυροκοπεί ο στρατός από τις 17 Ιουλίου.

«Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας (της Δευτέρας προς Τρίτη)» νοτιοδυτικά του Χαλεπιού όπου συγκεντρώνονται οι μαχητές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου.

«Αυτό επιβράδυνε την αντεπίθεση και επέτρεψε στο καθεστώς να ανακτήσει πέντε από τις οκτώ θέσεις που είχαν καταλάβει οι αντάρτες», πρόσθεσε. «Οι αντάρτες προωθήθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να εδραιώσουν τις θέσεις τους», είπε.

Οι πρωτοφανούς σφοδρότητας μάχες προκάλεσαν τουλάχιστον «50 θανάτους» στις τάξεις των ανταρτών και των τζιχαντιστών και «δεκάδες θανάτους» στην πλευρά του καθεστώτος από την έναρξη, την Κυριακή, της επιχείρησης, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Περίπου τριάντα άμαχοι στην περιοχή του Χαλεπιού που ελέγχεται από την κυβέρνηση σκοτώθηκαν χθες από πυρά ανταρτών.

χαλεπι μαχες 2

Ο κύριος σκοπός της επίθεσης είναι η κατάληψη της κυβερνητικής συνοικίας Ραμούσα, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού, ο έλεγχος της οποίας θα επέτρεπε στους αντάρτες να ανοίξουν έναν νέο άξονα ανεφοδιασμού των συνοικιών τις οποίες ελέγχουν.

Μέσω της Ραμούσα ανεφοδιάζονται επίσης ο στρατός και οι άμαχοι στο δυτικό Χαλέπι, οι οποίοι θα στερούνταν εφοδίων σε περίπτωση που αυτή η περιοχή καταληφθεί από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή, περίπου 5.000 φιλοκαθεστωτικοί παίρνουν μέρος στη μάχη για το Χαλέπι.

«Είναι μια μάχη τελευταίας ευκαιρίας για τους αντάρτες. Αν τη χάσουν, θα τους είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση για να σπάσουν την πολιορκία», υπογράμμισε ο Αμπντελραχμάν.

χαλεπι μαχες 5

«Αλλά και για το καθεστώς είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Προετοιμάζονταν μήνες για αυτή την επίθεση και θα είναι σκληρό πλήγμα γι’ αυτούς αν τη χάσουν», πρόσθεσε.

Εξάλλου κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως «δεκάδες οικογένειες» βγήκαν από τις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών μέσω των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που άνοιξε από την Πέμπτη το καθεστώς.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.

Η Ρωσία απορρίπτει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση

Η ρωσική διπλωματία απέρριψε σήμερα χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον τόνο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα, όπως και το καθεστώς της Συρίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις μάχες στο Χαλέπι.

«Μόλις σημειώθηκε αληθινή πρόοδος στις μάχες εναντίον των τρομοκρατών από την συριακή κυβέρνηση και το στρατό με την υποστήριξή μας, οι Αμερικανοί άρχισαν να καταφεύγουν σε εσφαλμένες μεθόδους, απαιτώντας να σταματήσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», συνέχισε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «καλύπτουν» τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές συμμάχους τους που πολιορκούνται στο Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς.

Χθες Δευτέρα ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ρωσία και το συριακό καθεστώς πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις τους στο Χαλέπι.

Ο Κέρι είπε πως οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι συριακές δυνάμεις εμπόδισαν τη συνάντηση των αντιμαχόμενων πλευρών χθες στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση.

«Από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί αυτή η ημερομηνία (η 1η Αυγούστου) μέχρι σήμερα, σχεδόν όλος ο χρόνος που πέρασε αναλώθηκε στην προσπάθεια να τεθεί σε ισχύ μια παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Θα δούμε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, εάν αυτή η δυναμική μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο Ριάμπκοφ έκρινε ότι αυτές οι δηλώσεις ισοδυναμούν με τελεσίγραφο και έκανε λόγο περί ενός «εκβιασμού».

«Το να ακούμε την Ουάσινγκτον να λέει… ότι οι επόμενες ώρες και οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές ισοδυναμεί με τελεσίγραφο, σε απαράδεκτο τόνο. Για εμένα, πρόκειται για τον συνηθισμένο εκβιασμό στον οποίο είναι εξοικειωμένοι οι Αμερικανοί» να προβαίνουν, υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συμπροεδρεύουν στη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν περίπου είκοσι χώρες και είχε ορίσει τον Νοέμβριο του 2015 στη Βιέννη έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία, τον οποίο είχε επικυρώσει τον Δεκέμβριο με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here