Ξαφνικό «θάνατο» βλέπει ο Σόιμπλε-«Θα βρεθεί λύση» λέει ο Ντάισελμπλουμ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», είναι η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούν οι θεσμοί για να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποκύψει πλήρως στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του.

Εμπνευστές και πρωτεργάτες της γραμμής αυτής,  που φαίνεται ότι έχει αποδώσει στο παρελθόν, οι δύο κυράρχοι της Ευρωζώνης: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πιστός στη σκληρή στάση του, ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοικτό ένα ενδεχόμενο ξαφνικού «θανάτου», ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου όλοι οι καλόπιστοι και η Ελληνική κυβέρνηση, περιμένουν μία δήλωση αναγνώρισης της προόδου που έχει γίνει στις συνομιλίες.

 

Από την άλλη ο Ντάισελμπλουμ, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τελικά μιά λύση για την Ελλάδα, αν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο Εurogroup  της Δευτέρας.

Τι δηλώνει ο Σόιμπλε στην αυριανή Frankfurter Allgemeine: «Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής». Πρόσθεσε πάντως  «ηΓερμανία θα κανει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, υπό λογικούς όρους, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σημειώνει μάλιστα με νόημα  ότι στο θέμα υπάρχει σύμπνοια με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Ειδικά, για το Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν διευκρινιστεί έως τότε όλες οι εκκρεμότητες, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνει: «Είμαστε και οι δύο υπουργοί Οικονομικών, έχουμε ευθύνη, συνεργαζόμαστε λοιπόν καλά» και επισημαίνει ότι «στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σουπερστάρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος».

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος τουEurogroup Γ. Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, αν και επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

«Επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος», προσθέτει επισημαίνοντας  ότι «δεν υπάρχει dead line για τη συμφωνία με την Αθήνα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

Στην ερώτηση«αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» απαντά: «Ειμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη».

Για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας:

«Γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς Εμάς στο Eurogroup μας ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».

Για τον Γ. Βαρουφάκη και τις επιθέσεις που δέχθηκε στη Ρίγα, είπε:

«Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία».

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους περιορίσθηκε σε μια αναφορά στη διάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα δάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%» και ότι «δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here