«Xάσμα» Ελλάδας-δανειστών στα εργασιακά-Plan B από ΕΕ αν φύγει το ΔΝΤ, με φιλόδοξη πρόταση από ESM για το ελληνικό χρέος

 

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Παράταση αγωνίας πήρε η διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με το χρόνο πλέον να στενεύει επικίνδυνα για άμεση συμφωνία και το τρένο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κινδυνεύει να χαθεί. Η σκληρή, αντεργατική στάση του ΔΝΤ, σε συμμαχία με το ΣΕΒ και την εργοδοτική συντήρηση, δυναμιτίζει το καλό κλίμα προόδου που επιτεύχθηκε σχεδόν σε όλα τα θέματα, απαιτώντας  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επαναφορά της ανταπεργίας.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στο πρακτορείο ΜΝΙ, ότι η ΕΕ σχεδιάζει Plan B σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με το ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν συμμετάσχει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το χάσμα στα εργασιακά και η προκλητική στάση του ΔΝΤ

Η βασική αιτία της αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία, είναι η σκληρή στάση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς με τις ευλογίες του ΣΕΒ, απαιτούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και δεν αναγνωρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις ως βέλτιστη ευρωπαική πρακτική αρνούμενοι να δεχθούν την επαναφορά τους σε κλαδικό επίπεδο και εμμένοντας στον καθορισμό του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.

«Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», δήλωσαν πηγές από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επανεξέταση του μετώπου των συλλογικών συμβάσεων μετά τα μέσα του 2017.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις «οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση».

Η ελληνική πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί εξετάζουν μόνο την εμπλοκή του κράτους στις ομαδικές απολύσεις, αφού αυτές αποφασιστούν από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιασκέψεων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το Plan B

Η πρόοδος που έγινε είναι καλή, αλλά η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για το λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Οι πηγές τόνισαν μάλιστα πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην διαπραγμάτευση, η Αθήνα πρέπει πλέον να λάβει πολιτικές αποφάσεις ώστε να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση.

Οι θεσμοί αποχώρησαν σήμερα από το ελληνικό έδαφος, με ανοιχτά μέτωπα τα εργασιακά, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – που η κυβέρνηση δεν καταθέτει καθώς ευελπιστεί σε προγενέστερη συζήτηση για το χρέος – και την εξωδικαστική ρύθμιση εταιρικών οφειλών.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πως το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here