WSJ: Πρόσθετα μέτρα 3 δις ευρώ ζητούν οι δανειστές-Αισιόδοξοι για συμφωνία Σόιμπλε-Σαπέν

 

Την λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3-3,6 δις, προληπτικά,  αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με τη πρόταση αυτή, που γίνεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, τα πρόσθετα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο στη περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι σχεδιασμένοι δημοσιονομικοί στόχοι και ιδίως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει η WSJ, διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτος ο στόχος του 3,5% με τα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ που έχουν συμφωνηθεί σε αντίθεση με την Κομισιόν. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ Ταμείου και ευρωπαίων. Το άλλο είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, είχε συνσντήσεις στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, τόσο με την κ. Κρ. Λαγκάρντ όσο και και τους ευρωπαίους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή φόρμουλα για συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Αισιόδοξοι Σόιμπλε-Σαπέν

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες και όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Οχι χωρίς ΔΝΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν επίσης στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here