WikilLeaks: Το παρασκήνιο του ελληνικού κουρέματος, η στάση της Μέρκελ και ο ρόλος των BRICS

Νέα στοιχεία για το ελληνικό κούρεμα ομολόγων το 2011, την στάση που τήρησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο γερμανός υπουργός των οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ αλλά και τον ρόλο  των ΒΡΙCS στην υπόθεση αυτή, φέρνουν στο φως έγγραφα που δημοσιοποιούν τα WikiLeaks. Oπως αποδεικνύεται, καταλυτικός παράγοντας για να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ήταν το πιθανό ενδεχόμενο ανάμιξης των BRICS στην ελληνική διάσωση.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation που δημοσιεύει τις αποκαλύψεις, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το περίφημο PSI.

Όπως αναφέρουν δύο έγγραφα της NSA και της βρετανικής GCHQ, η γερμανίδα καγκελάριος ανησυχούσε ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της.

Υπέρ του κουρέματος είχε ταχθεί μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τα έγγραφα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην άποψή αυτή  «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει»».

Αντίθετος σε κούρεμα εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ αναποφάσιστη ήταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ρόλος των BRICS

Παράλληλα, έγγραφο που υπέκλεψε η βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ) -και το οποίο είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας για θέματα ΕΕ- αναφέρει ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) σκέφτονταν να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας.

Το έγγραφο επισημαίνει: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα «ρίξουν» κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

Ο Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, τονίζει: «Οι σημερινές αποκαλύψεις δείχνουν ότι η εκστρατεία οικονομικής κατασκοπείας των ΗΠΑ εκτείνεται προς τη Γερμανία και σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για θέματα όπως η ΕΚΤ και η ελληνική κρίση».

«Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η Βρετανία βοηθά τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Θα είχαν προχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν δεν είχε συγκεντρώσει (η Βρετανία) αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις;»

Η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε επίσης την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Οι Γερμανοί κρίνουν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here