WikiLeaks: Επαφές Oλάντ κρυφά από Μέρκελ το 2012, για τον φόβο Grexit

Μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. τις οποίες αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα Liberation, αναφέρουν ότι  ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που μόλις είχε εκλεγεί, απογοητευμένος από την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο τον Μάιο του 2012 για να συζητήσει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την WikiLeaks, η  NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006 – 2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τη συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό του συμβούλιο ενώ είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κυβερνητικού εταίρου του CDU της Μέρκελ.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι το Παρίσι ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι υποστήριζε την υποχρέωση της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά είχε επίσης την άποψη ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική», αναφέρεται και συμπληρώνεται ότι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελε να συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση», γράφουν τα WikiLeaks.

Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.

«Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012», συμπληρώνεται.

Αμήχανη διάψευση ΗΠΑ, μόνο για Ολάντ

Οι αποκαλύψεις ωστόσο για παρακαλουθήσεις και των Γάλλων προέδρων(είχαν προηγηθεί πριν αρκετό καιρό αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις της κ. Μέρκελ), προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ. Ηταν μιά αντίδραση όμως χλιαρή που σχεδόν επιβεβαιώνει το γεγονός.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Η Γαλλική προεδρία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αποκαλύψεις αυτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here