Βυθίζεται στη κρίση η Τουρκία-Νέα υποχώρηση της λίρας-Ανησυχία ΕΚΤ-Ερντογάν: Αυτοί έχουν δολάρια, εμείς τον ..Θεό μας!

Σε νέο ιστορικό ναδίρ υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μία κατάρρευση της οικονομίας, υπό τις εμμονές του Ερντογάν, αλλά και το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει «βουτιά» 12% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να σπάει το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 5%, με την ισοτιμία στις 5,82 λίρες ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Η δραματική υποτίμηση ανησυχεί και εκτός συνόρων .Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εξαιτίας της σημαντικής παρουσίας στην τουρκική αγορά τριών ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για την ισπανική BBVA, τη γαλλική BNP Paribas και την ιταλική Unicredit.

H ΕΚΤ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θεωρείται προς το παρόν κρίσιμη την κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τις εξελιξεις

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο «οικονομικό μοντέλο» της χώρας, γεγονός που πάντως δεν φαίνεται να κάμπτει τους φόβους των επενδυτών.

Οι φόβοι για «διάχυση» της κρίσης βυθίζουν σήμερα στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θέτουν υπό ισχυρή πίεση και το ευρώ. Η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος κυμαίνεται στο 1,145 δολάρια ανά ευρώ.

Ερντογάν: Μην ανησυχείτε-Αυτοί έχουν δολάρια, εμείς τον Θεό μας!

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here