ΒΒC: Τήλος, το πιο φιλόξενο νησί της Ευρώπης (βίντεο)-Η υποδοχή 50 προσφύγων από τη Συρία

Την  φιλοξενία και την αλληλεγγύη των κατοίκων της Τήλου απέναντι στους 50 πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί και είδαν τις προσπάθειες ενσωμάτωσής τους στη τοπική κοινωνία, εκθειάζει το BBC στο ρεπορτάζ του. Το αγγλικό δίκτυο αποκαλεί την Τήλο «το πιο φιλόξενο» νησί της Ευρώπης».

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το BBC, στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων γίνεται πραγματική ένταξη αυτών των ανθρώπων στην τοπική κοινωνία. Σε περίπτωση που δεχτούν να εργαστούν και να ενταχθούν στη μικρή κοινωνία των 800 κατοίκων, οι τοπικές Αρχές προσφέρουν στους πρόσφυγες δωρεάν διαμονή.

«Σε άλλα νησιά, όταν βλέπουν πρόσφυγες, θυμώνουν. Εδώ στην Τήλο, όταν βλέπουν έναν πρόσφυγα, χαμογελούν. Το πρωί λένε «καλημέρα», το βράδυ λένε «καλησπέρα». Κάτι εδώ είναι διαφορετικό», λέει η Maka Barakah, από τη Δαμασκό στην κάμερα του BBC.

Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά- Αλειφέρη εξηγεί ότι εάν ένα μικρό νησί μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, τότε αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ότι «με λίγη προσπάθεια δεν θα υπάρχει προσφυγική κρίση», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες της Ελλάδας ζουν σε καταυλισμούς, ενώ η Τήλος έχει δώσει σπίτια σε 50 ανθρώπους.

Ο Kousay al Damad δουλεύει στον μοναδικό φούρνο του νησιού. «Νομίζω ότι έχασα επτά μήνες από τη ζωή μου στη Λέσβο. Χρειαζόμουν δουλειά. Δεν ήρθα εδώ για να τρώω, να κοιμάμαι ή για να παρακαλάω να μου δώσουν σπίτι ή χρήματα» λέει στο BBC: «Όταν έφτασα στην Τήλο, η ζωή μου άλλαξε. Το όνομα του νησιού δεν θα έπρεπε να είναι Τήλος, θα έπρεπε να είναι Γη της επαγγελίας».

Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες, με τη βοήθεια ΜΚΟ, να ιδρυθεί μια κοινή επιχείρηση Ελλήνων και προσφύγων.
«

Οι ντόπιοι και οι πρόσφυγες να ανοίξουν από κοινού μια επιχείρηση. Σκεφτόμαστε μια εταιρεία γαλακτοκομικών γιατί υπάρχουν πολλές κατσίκες στο νησί» δήλωσε η Φαίη Κουτζούκλου, μέλος της οργάνωσης Solidarity Now.
Ο 11χρονος Haytham μαθαίνει ελληνικά τραγούδια στην κιθάρα και τραγουδάει τη «Θαλασσογραφία» του Σαββόπουλου. Ομολογούμε ότι είναι ότι πιο όμορφο είδαμε σήμερα.

Πηγή: Πολίτης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here