Βρυξέλλες: Δύσκολη αλλά εφικτή η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης μέσα στο Μάιο-Στόχος συνολική συμφωνία εξόδου στις 21 Ιουνίου

Δύσκολη αλλά εφικτή χαρακτήρισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης εντός του Μαΐου.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Εurogroup, της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι καθοριστικής σημασίας για την προετοιμασία της τελικής συμφωνίας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στη Σόφια, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία της δ’ αξιολόγησης.

Όπως είπε, τα περισσότερα από τα 88 προαπαιτούμενα (στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για περίπου 80) δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη και η εκπλήρωση έως τις 24 Μαΐου είναι μεν δύσκολη, αλλά εφικτή, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος είναι επακόλουθες ενέργειες από υφιστάμενη νομοθεσία.

Οι τομείς στους οποίους εστίασε περισσότερο ο Ευρωπαίος αξιωματούχους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά ενέργειας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσε στη Σόφια να υπάρξει μια προσέγγιση ή προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, γιατί δεν είναι βέβαιος.

Σε κάθε περίπτωση -συνέχισε- οι οριστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη Σόφια αλλά προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, γιατί μέχρι τότε θα «έχουμε απαντήσεις, μέσω της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, σε όλα τα ανοικτά ζητήματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here