Βρυχάται πάλι ο Ερντογάν: Καμία έρευνα σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο, χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας

Σε νέους λεονταρισμούς σχετικά με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα του στραμμένο στην Αν. Μεσόγειο, το Καστελόριζο και την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία θεωρεί ότι απειλούνται τα στρατηγικά συμφέροντά της στη περιοχή, εάν λόγω του Καστελόριζου, ενωθεί η ελληνική με την κυπριακή ΑΟΖ και αποκλεισθεί από όλη την ΝΑ Μεσόγειο. 

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει προς Σενεγάλη και Μάλι, όπου περιοδεύει, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων.

«Χωρίς τη συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά το επεισόδιο ε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Μακρόν τού ζήτησε να τηρήσει ήπια στάση στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ: «Θέλει να είναι πιο ήπια η στάση μας στο θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ. Κι εγώ του εξήγησα ότι συμπεριφερθήκαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Ερντογάν.

«Τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος (σ.σ.: στην Κύπρο) έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς, ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον Βορρά της Κύπρου με ποιους και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί».

Ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του τονίζοντας πως θα πραγματοποιήσει έρευνες η Τουρκία στη Μεσόγειο: «Ασφαλώς και θα κάνουμε, δεν υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό αγοράστηκε αυτό το σκάφος. Η αγορά του σκάφους ενόχλησε τους Ελληνοκύπριους. Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως το επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ απέδειξε πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας του. «Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλουν. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

Πηγή: Νέα πρόκληση Ερντογάν: Χωρίς τη συγκατάθεσή μας δεν μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις στην Κύπρο | iefimerida.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here