Βρήκαν «δαχτυλίδι» του Πόντιου Πιλάτου με ελληνικά γράμματα

Δημοσίευμα της ισραηλινής αρχαιολογικής επιθεώρησης Ηaaretz      και του εντύπου Israel Exploration Journal αναφέρει ότι βρέθηκε δαχτυλίδι που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε σφραγιδόλιθο του Ποντίου Πιλάτου και το όνομα αυτο  ειναι γραμμένο στα ελληνικά

Να διευκρινίσουμε οτι τότε η ελληνική γραφή και γλώσσα ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο -ήταν κάτι σαν τα αγγλικά της σημερινής εποχής (Μετά το 300 μ.Χ. αντικαταστάθηκαν απο τα λατινικά, μα όχι παντου ούτε για πολύ, καθώς τα ελληνικά έγιναν και πάλι επισημη γλώσσα, αυτή τη φορά του Βυζαντίου)

Με το σφραγιδόλιθο σφραγίζονταν και επισημοποιούνταν τα σημαντικά έγγραφα.

Το δαχτυλίδι ηταν μεταξύ εκατοντάδων μικροαντικεμένων που είχαν βρεθεί το 1970 στο κυβερνείο του Ηρώδη αλλά μόλις πρόσφατα πέρασε απο το ειδικό μηχανημα που  «διαβάζει» λεπτομέρειες. Είναι χάλκινο και φέρει τα γράμματα που βλέπετε στη φωτογραφία ΠΙ στη μια πλευρα και ΛΑΤΟ στην άλλη. Η διαφορετικη θέση των γραμμάτων, άλλα οριζόντια και άλα κάθετα, μπορεί να ήταν είδος κώδικα για να μην αντιγράφονται-πλαστογραφούνται εύκολα οι σφραγιδόλιθοι ή και να οφειλεται σε λάθος, καθώς οι καλλιεργημένοι της εποχής εκείνης ήθελαν να λένε ότι γνώριζαν καλά ελληνικά, ομως αυτό δεν ισχυε παντα.

ατο

Το δαχτυλίδι είχε εντοπιστεί στη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Ηρωδείου, κοντά στη Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ.

Herodion fortress

 

Η επιγραφή στο δαχτυλίδι περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος».

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός. Κυβέρνησε  ως το 36 μ. Χ.

Επειδή δεν ειναι γνωστό άλλο ιστορικο προσωπο με κυβερνητική θέση την εποχή εκεινη με το ονομα Πιλάτος, οι αρχαιολόγοι ειναι σχεδον απολυτα σίγουροι  οτι προκειται για σφραγιδόλιθο του γνωστού Ποντιου Πιλάτου, που ένιψε τας χείρας του

Σύμφωνα με την Haaretz, υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει το όνομα Πιλάτος και το οποίο επίσης αποδίδεται στον ίδιο Ρωμαίο κυβερνήτη. Επιπλέον, τη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα αυτό. Ομως δεν έχουμε φωτογραφίες αυτων των αντικειμενων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here