Βρετανία: Συζητούν τώρα μεταβατική περίοδο για το Brexit

Οι περισσότεροι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικές συμφωνίες για να περιοριστεί η αναστάτωση που θα προκληθεί από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Υπέρ ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου τάχθηκε από την πλευρά του και ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ.

Ο Χάμοντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα τον περασμένο χρόνο, θεωρείται υπέρμαχος του αποκαλούμενου «μαλακού Brexit» μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς τάσσεται υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ αντί του να περιοριστεί η μετανάστευση.

Ο Χάμοντ, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για μια μεταβατική συμφωνία, ανέφερε πως «πριν από πέντε εβδομάδες η ιδέα για μια μεταβατική περίοδο φαινόταν μια νέα έννοια».

«Νομίζω ότι τώρα θα διαπιστώνατε ότι σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο παραδέχεται ότι θα υπάρξει κάποιο είδος μετάβασης» είπε ο Χάμοντ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Βρισκόμαστε σε μια πραγματική διαδικασία τώρα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θεωρώ ότι θα δείτε το υπουργικό συμβούλιο να συσπειρώνεται γύρω από μια θέση που μεγιστοποιεί το διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία» προσέθεσε.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις αναμένεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έναν πρώτο γύρο συνομιλιών για το Brexit.

Ο Χάμοντ είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να παράσχει τη μέγιστη σαφήνεια, το συντομότερο δυνατό, για να αποκαταστήσει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και να κάνει την οικονομία να λειτουργήσει.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι επιχειρήσεις όπου έχουν διακριτικότητα ως προς τις επενδύσεις, όπου μπορούν να καθυστερήσουν, το κάνουν και μπορείτε να καταλάβετε γιατί, περιμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια για το πως θα είναι η μελλοντική σχέση με την Ευρώπη» είπε ο υπουργός.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η διάρκεια της όποιας μεταβατικής περιόδου θα εξαρτηθεί από το πόσος χρόνος απαιτείται να εγκατασταθούν τα νέα συστήματα, τα οποία θα διαχειρίζονται ζητήματα όπως η τελωνειακή σχέση και η μετανάστευση, αλλά θα είναι μια καθορισμένη περίοδος και πθανόν να έχει διάρκεια «δύο χρόνια».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ: «Δεν έχω πρόβλημα με το να υπάρξει μεταβατική περίοδος εάν συνοδεύεται με χρονικό περιορισμό» είπε μιλώντας επίσης στο BBC.

Ο Φοξ σημείωσε πως θα την αποδεχόταν «ευχαρίστως» αν σήμαινε παράλληλα πως η Βρετανία έχει το περιθώριο να διαπραγματευτεί δικές της εμπορικές συμφωνίες.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων μετά το Brexit αποδεικνύει τι συμβαίνει, όταν το «θυμικό» καταλήγει να κυβερνά το «γνωστικό» και ιδίως το «βουλητικό». Κρίμα (Pity and even very pity)!, γιατί ο Βρετανικός Λαός και Πολιτισμός είναι μακροχρίνια γνωστό ότι στηρίζονται πάντοτε και σταθερά στο πραγματισμό και εμπειρισμό: δυστυχώς όμως αυτοί που ήταν υπέρμαχοι του Brexit, μάλλον αγνοούσαν αυτά τα προτερήματα και τον οδήγησαν σε καταστάσεις και αποτελέσματα που ποτέ δεν θα πέριμέναμε τουλάχιστον από την άλλη αυτή όχθη της Μάγχης (Channel). Είθε τα λάθη να διδάξουν όλους και αυτούς που τα έκαναν, αλλά και αυτούς που δεν τα έκαναν, άλλα ίσως συνέβαλανκατά κάποιο τρόπο σ’ αυτά κι «»ό νοών νοείτο», αν όχι και πάλι κρίμα (oder Schade jetzt) !
    Με συμπάθεια, κατανόηση (κατά το δυνατό) και πάντοτε με τιμή,
    Ιωάννης Χ.Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here