Βρετανία: Στη κόψη η Μέι-Εχασε την αυτοδυναμία και αμφισβητείται

Πύρρειο νίκη σημείωσε το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, το οποίο ήρθε μεν πρώτο στις βρετανικές εκλογές, χάνει όμως αρκετές έδρες από αυτές που είχε και μαζί την αυτοδυναμία στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια. Η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα, έγραψαν οι Times,  ενώ ήδη εσωκομματικοί της αντίπαλοι, όπως ο Τ. Οσμπορν, μίλησαν για καταστροφικό αποτέλεσμα υπονοώντας ευθέως ότι πρέπει να αποχωρήσει.
Την παραίτησή της ζήτησε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών και νικητής των εκλογών, οι οποίοι κερδίζουν μέχρι αυτή την ώρα 260 έδρες, 31 περισσότερες από όσες είχε. Αίτημα που απέρριψε η βρετανή πρωθυπουργός.
Η Τ. Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες.
«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν εαυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στις 642 από τις 650 συνολικά έδρες έχουν ως εξής:           

 

Συντηρητικοί: 311(-13 έδρες)

Εργατικοί: 260(+31 έδρες)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 12(+4 έδρες)

Ενικό Κόμμα Σκωτίας: 35(-19 έδρες)

Πράσινοι: 0

UKIP: 0

Άλλο κόμμα: 24

Επαιξε κι έχασε η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ζητήσει «καθαρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τη ροή των αποτελεσμάτων να δείχνει ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει πιθανώς και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών.

«Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

«Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here