Βρετανία: Καθαρή νίκη των Συντηρητικών και του Μπ. Τζόνοσν-Αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών ο Κόρμπιν

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας 360 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής. Ο ηγέτης ων Εργατικών  Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, παραδεχόμενος την ήττα του αλλά και τις δικές του ευθύνες.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, όπως αποτυπώνονται στο γράφημα του Guardian στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll που του δίνει τον αριθμό εδρών που χρειάζεται στη Βουλή για να ολοκληρώσει το Brexit τον επόμενο μήνα. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1929, όταν διχάστηκε από την απόφαση του τότε ηγέτη του να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τους Συντηρητικούς.

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στη βρετανική ιστορία ως οι εκλογές για το Brexit. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προφανώς στην καρδιά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβηκε με τη σημαία του «ας τελειώνουμε με το Brexit» και με αυτό το μήνυμα στο Twitter αποχαιρέτησε τους Βρετανούς μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες. «Ας μην επιστρέψουμε στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που είχαμε πριν από τις εκλογές», έγραψε στον λογαριασμό του καλώντας τους πολίτες να του χαρίσουν μία καθαρή νίκη, προκειμένου να προχωρήσει με τη συμφωνία που κατέληξε στις Βρυξέλλες και να ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.

«Έχετε μία ώρα να σώσετε το NHS», ήταν το τελευταίο tweet του ηγέτη των Εργατικών, που  υποσχέθηκε ωστόσο να δώσει και μία δεύτερη ευκαιρία στο Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε έξι μήνες, αλλά αυτή τη φορά επί της νέας συμφωνίας που υποστηρίζει ότι έως τότε θα έχει διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για πρόβλεψη, σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν επικρίθηκε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη μη καθαρή στάση του στο Brexit.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here