Βρετανία: Ενας λάθος αλγόριθμος προκάλεσε τον θάνατο έως και 270 γυναικών

 

Ενα κενό στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία ενδέχεται να προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο 270 γυναικών που έπασχαν από καρκίνο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ μιλώντας στη Βουλή, περίπου 450.000 γυναίκες ηλικίας 68 έως 71 ετών δεν έλαβαν από το 2009 έως σήμερα ειδοποιήσεις για την τελευταία προγραμματισμένη εξέταση διάγνωσης καρκίνου.

Ο κ. Χαντ παρήγγειλε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνα και ζήτησε συγγνώμη  από τις γυναίκες αυτές και τις οικογένειές τους παραδεχόμενος ότι το πληροφοριακό σύστημα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Από τις 450.000 γυναίκες που επηρεάστηκαν από τη μη αποστολή των ειδοποιητηρίων και άρα την δεν υπεβλήθησαν σε εξετάσεις, οι 300.000 είναι ακόμη εν ζωή, ενώ εκτιμάται ένας αριθμός μεταξύ 135 και 270 γυναικών οδηγήθηκε σε πρόωρο θάνατο λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης.

Για το συγκεκριμένο λάθος  «ευθύνεται» ένας αλγόριθμος στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν απέτρεψε την αποστολή ειδοποιητηρίων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα γυναικών άνω των 70 ετών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here