Βρέφος 268 γραμμαρίων (μια χούφτα όλο κι όλο) έφτασε σε 5 μήνες τα 3,2 κιλά

Πανεπιστημιακή νεογνική κλινική του Τόκιο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ένα βρέφος, το οποίο όταν γεννήθηκε ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια και μπορουσε ο μαιευτήρας να το κρατήσει στην παλαμη του, κατάφερε να φτάσει τους 5 μήνες ζωής και τα 3,2 κιλά, οπότε  πήρε εξιτήριο από την μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών . Είναι παγκοσμίως το πρώτο τόσο ελλιποβαρές αγοράκι που παίρνει εξιτήριο χωρις πρόβλημα υγείας.

baby-boy-japan-dyo

Το αγοράκι από το Τόκιο γεννήθηκε με καισαρική τομή τον Αύγουστο, μόλις πέντε μηνών, επειδή δεν αναπτυσσόταν και οι μαιευτήρες που παρακολουθουσαν την μητέρα εκριναν ότι κινδύνευε η ζωή του. Δεν υπήρχε επαρκής ροή «τροφοδοσίας» απο τον ομφάλιο λώρο. Οπότε η μόνη λύση ήταν η προωρη γέννα, παρότι οι πιθανοτητες ήταν εναντίον του λιλιπούτειου  Ιάπωνα  Μονον  23  μωρά με τόσο μικρό βάρος έχουν επιβιώσει παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο και απο αυτά μόλις τα 4 ήταν αγόρια.  (Η φύση πριμοδοτεί τη γυναίκα εκ γενετής ως κυοφορούσα και απαραίτητη για την αναπαραγωγή, ενώ ο άνδρας δυστυχως είναι εξαρχής λιγοτερο προικισμένος με οργανικες αντοχές. Πάντως ένας σοβαρός λόγος που τα κοριτσια τα καταφέρνουν συχνότερα απο τα αγοράκια, ειναι ότι οι πνεύμονες των πρώτων έχουν προλαβει να αναπτυχθεί ενώ των αγοριών αναπτύσσονται αργότερα)

Το βρέφος των Ιαπώνων όταν γεννήθηκε χωρούσε στις παλάμες ενός ενήλικα. Εντουτοις όλοι «το πάλεψαν» και κυρίως εκείνο. Το αγοράκι εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου και οι γιατροί κατάφεραν να ρυθμίσουν την σίτισή του και τα αναπνευστικά του προβλήματα. Έτσι άρχισε να αναπτύσσεται σταθερά και κατάφερε να θηλάσει,  παρότι η πλειοψηφία των παρομοίων περιστατικών  «φευγει» απο ανακοπή ή απο κάποια λοιμωξη

Την περασμένη Τετάρτη του έδωσαν εξιτήριο, δύο μήνες μετά την ημερομηνία που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πάρει εξιτήριο.

Το ποσοστό επιβίωσης τόσο πρόωρων βρεφών στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες έχει ανέλθει σχεδόν στο 90% τα τελευταία χρόνια ακομα κι αν ζυγίζουν λιγότερο απο 1 κιλό. Ομως όταν ζυγίζουν 300 γραμμάρια, οι πιθανότητες επιβιωσης είναι εξαιρετικά μικρές ειδικά για τα αγοράκια.  Αλλα αγοράκια που επιβιωσαν παροτι γεννιηθηκαν τόσο ελλιποβαρή, παρουσιασαν στην πορεία σοβαρά προβλήματα υγειας -αυτό ομως είναι υγιέστατο λένε οι γιατροί

Το αγοράκι ήταν το πρώτο παιδάκι του ζευγαριου και η μητέρα μεσα στη χαρά της οταν το πρωτοπήρε στο σπιτι, είπε στους γιατρούς:

«Τι να πω… Δεν περιμενα ότι θα τα κατάφερνε… Είμαι τόσο ευτυχισμένη που όχι μονον έζησε, αλλά είναι και γερός…»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here