Βραζιλία: Ύστατη μάχη να αποτραπεί η φασιστική περιπέτεια-Τσόμσκι: Τραγωδία για τη χώρα και την περιοχή, πιθανή νίκη του ακροδεξιού Μπολσονάρου

«Μια πιθανή εκλογή του Μπολσονάρο θα είναι μία τραγωδία για τη Βραζιλία και την περιοχή. Στην πραγματικότητα για τον κόσμο. Κυριολεκτικά. Ενα από τα πιο σκανδαλώδη σχέδιά του είναι να ανοίξει τον Αμαζόνιο ώστε οι πλούσιοι ψηφοφόροι του να εκμεταλλευτούν εμπορικά και αυτήν την περιοχή κάτι που βέβαια θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και για τους αυτόχθονες κατοίκους. Θα είναι ουσιαστικά μία παρακίνηση για γενοκτονία».

Με αυτά τα λόγια ο Νόαμ Τσόμσκι τονίζει τον μεγάλο κίνδυνο που ελοχεύει με την πολύ πιθανή εκλογή του ακροδεξιού, θαυμαστή των Χίτλερ και Πινοσέτ, ακραία νεοφιλελεύθερου, πρώην αξιωματικός του στρατού, Ζαΐρ Μπολσονάρο, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο οποίος διεξάγεται αύριο, Κυριακή.

«Αυτή τη στιγμή, που μια φασιστική απειλή επικρέμαται πάνω από τη Βραζιλία, θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία (…) να υπερασπιστούν το δημοκρατικό πολίτευμά μας και το κράτος του δικαίου»,  αναφέρει ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα, σε ανοικτή επιστολή του στους συμπατριώτες του, με την οποία τους απευθύνει νέα έκκληση να ψηφίσουν τον αντικαταστάτη του στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), τον Φερνάντου Αντάτζι.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι μεγάλη μερίδα των συμπολιτών του έχει κλείσει τα αυτιά στα μηνύματα αυτά και οδηγεί ολοταχώς τη Βραζιλία σε μία «φασιστική περιπέτεια»: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Folha de S. Paulo, ο Μπολσονάρου οδεύει να εξασφαλίσει το 56% των εγκύρων ψήφων την Κυριακή και ο Αντάτζι το 44%. Πριν από μία εβδομάδα, η κυλιόμενη δημοσκόπηση αυτή κατέγραφε ότι ο Μπολσονάρου συγκέντρωνε το 59% των προθέσεων ψήφου και ο Αντάτζι το 41%. «Αν δεν διστάζει να απειλήσει τη δημοκρατία πριν από τις εκλογές, τι νομίζετε ότι θα κάνει αφού νικήσει;», διερωτήθηκε ο Αντάτζι σε συνέντευξη Τύπου τις προάλλες στο Σάο Πάολο, την πόλη της οποίας διετέλεσε δήμαρχος. Ο ίδιος ο δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» για να αποτραπεί η επικράτηση «του φασισμού» στη Βραζιλία.

«Όχι αυτόν»

Το κλίμα που επικρατει στην πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτυπώνει το περιοδικό «The Clinic» που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής και παρουσιάζει το περίφημο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να χαιρετά φασιστικά:

Το παρελθόν του Μπολσονάρου, πρώην λοχαγού του στρατού, το γεγονός πως δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, ένας από τους οποίους είναι άλλωστε υποψήφιος αντιπρόεδρός του, τα σεξιστικά, μισογυνικά και ρατσιστικά σχόλιά του, καθιστούν… μετριοπαθές το παραπάνω «σχόλιο» του εν λόω περιοδικού.

Ήδη, δολοφονίες και επιθέσεις σε βάρος πολιτών και οι απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ή ομοφυλόφιλων, σημειώθηκαν μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εντείνοντας την ανησυχία ότι η χώρα θα βυθιστεί περισσότερο στη βία, αν το ακροδεξιό φαβορί κερδίσει την Κυριακή.

Απέναντι στην υποψηφιότητα και δημοτικότητα του «Τραμπ της Βραζιλίας» βρίσκεται το κίνημα #Elenao («Όχι αυτόν»), με χιλιάδες γυναίκες να καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου.

(μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διατυπώσεις του ακροδεξιού υποψηφίου)

Ο άνθρωπος των ελίτ

Παράλληλα, ύμφωνα με την «Boston Review», η βραζιλιάνικη οικονομική ελίτ δεν αισθάνεται καμία αποστροφή για τον (ακραία νεοφιλελεύθερο) Μπολσονάρο, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των κατασκευαστών όπλων, των  μεγάλων ιδιοκτητών γης, των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Ο Μπολσονάρο υπόσχεται να νομιμοποιήσει την οπλοκατοχή, να καταργήσει την προοδευτική εκπαίδευση, να μειώσει το ηλικιακό όριο ποινικής δίωξης στα 16 έτη, να θεσμοθετήσει ασυλία στους αστυνομικούς που σκοτώνουν αμάχους, να αντιμετωπίσει ως «τρομοκρατικές» τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που μάχονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ιθαγενών, την αναδιανομή της γης, να αποτελειώσει την ήδη υποβαθμισμένη προστασία των εργαζομένων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, έχει μιλήσει συχνά για την επίθεση που ετοιμάζει σε κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως η δημόσια υγεία και η σύνταξη, κάτι που ακόμη και οι συντηρητικοί στο παρελθόν είχαν αποφύγει να ομολογήσουν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Ο Μπολσονάρο έχει επίσης  γίνει αποδεκτός από την μεσαία τάξη και από επαγγελματικούς κλάδους όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υποστηρίχθηκε από περισσότερο από το 30% των ψηφοφόρων πανεπιστημιακής μόρφωσης, έναντι 19% που υποστήριξαν τον υποψήφιο των Εργατικών. Αυτοί οι ψηφοφόροι ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός του κινήματος που έριξε την Ρουσέφ το 2016. Σύμφωνα με την «Boston Review», οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης, οι οποίοι έχουν βιώσει απώλειες στην αγοραστική τους δύναμη τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τις αναδιανεμητικές πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων του Εργατικού Κόμματος, όπως οι υπό όρους μεταβιβάσεις μετρητών, οι προοδευτικές πολιτικές στα πανεπιστήμια και η στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι΄ αυτούς, η επίθεση του Μπολσονάρο σε αυτές τις πολιτικές είναι εξίσου γοητευτική με την «σκληρή» ρητορική του έναντι της εγκληματικότητας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here