Βούτσης: Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική ευστάθεια

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Βούτσης στη δημοσιογράφο Β. Κεχαγιά για την Εφημερίδα «Έθνος», μιλώντας για όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας.

Στο φόντο της επικείμενης επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήν και αναφορικά με το το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «στο τέλος του μήνα θα μπορούσε με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό  επίπεδο για τις διεκδικήσεις».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Ν. Βούτσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για την κυβερνητική ευστάθεια και υπογράμμισε ότι: «Ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώ ότι δε θα έχει καμία τύχη. Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει όλες τις διαδικασίες με βάση τις οποίες μια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της με μονή αιτία διακοπής την υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές μιας πρότασης δυσπιστίας».

Απαντώντας στους χυδαίους ισχυρισμούς της ΝΔ περί ανταλλαγής του «Μακεδονικού» με τις συντάξεις, απάντησε ότι «αλίμονο εάν η  σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς».

Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άρθρο 16 «δεν θα τινάξει στον αέρα την διαδικασία». «Η ιδία η ύλη της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πληθώρα άλλων άρθρων που ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επίσης υπάρχει και ένας κοινός τόπος άρθρων που θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από περισσότερες από μια πολίτικες δυνάμεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε όλοι με τη λήξη του Γενάρη τα σχετικά πορίσματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν  για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, στη δημοσιογράφο Β. Κεχαγιά για την Εφημερίδα «Έθνος»:

Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει ότι εντός του Ιανουαρίου η Βουλή θα συζητήσει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Έρχεται, κατά πληροφορίες, και η κ. Μέρκελ στην Αθηνα…

Εκτιμώ ότι στο τέλος του μηνά θα μπορούσε με επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση να έρθει το εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μου, πόρισμα το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια και να αποφασιστούν οι κατάλληλες ενέργειες σε διπλωματικό, κοινοβουλευτικό και νομικό  επίπεδο για τις διεκδικήσεις. Μέχρι τώρα, σε όλες τις επισκέψεις ή συναντήσεις με την πολιτειακή, πολιτική ηγεσία και τους διπλωμάτες της Γερμανίας, από όλους τους αρμοδίους, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και από εμένα, τίθεται  αυτό το ζήτημα δημοσίως, ως υπόμνηση ενός ανοιχτού  θέματος το οποίο έχει ηθικά, νομικά και ιστορικά ερείσματα. Είτε μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα κ. Ροθ, είτε μέσα από τη συστηματική μελέτη επιτροπών των Γερμανών δικηγορών, και βεβαίως από τις επιτροπές διεκδίκησης που έχουν συγκροτηθεί σε πανελλαδική κλίμακα, έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν το δίκαιο των διεκδικήσεων.

Είναι οι αποζημιώσεις για τις πόλεις, τουλάχιστον 110 διαπιστωμένες -αλλά είναι πολλές περισσότερες-, εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, είναι τα αποτελέσματα του λοιμού μετά από την αναγκαστική λεηλασία της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής για τα στρατεύματα της Βόρειας Αφρικής τότε, είναι οι κλοπές μεγάλων αρχαιολογικών ευρημάτων και βέβαια οι αποζημιώσεις που αφορούν στα θύματα των πολεμικών εμπλοκών.

Η ενδεχομένη επίσκεψη της κας Mέρκελ έχει σχέση με το ότι έχει γυρίσει η σελίδα για το ελληνικό ζήτημα, έχουμε μπει πλέον σε μια γενική κανονικότητα  και γι’ αυτό η ατζέντα των συζητήσεων αφορά το σήμερα και το αύριο.

Επειδή αναφερόμαστε στην Γερμανίδα καγκελάριο, πώς σας φαίνονται οι καταγγελίες περί ανταλλαγής «Μακεδονικού» με συντάξεις;

Αλίμονο εάν η  σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση μιας 25ετούς εκκρεμότητας που έχει δηλητηριάσει και εν μέρει αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επαφίετο σε συγκυριακές ή οικονομικού περιεχομένου συναλλαγές και σε συμψηφισμούς.

Δεν χρήζουν απαντήσεως αυτές οι αιτιάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς και στους ευρωπαίους φίλους και λιγότερο φίλους, μόνο θυμηδία προκάλεσαν. Με την ευκαιρία της ερώτησης σας να πω ότι η συμφωνία αυτή είναι πολύ καλή στο γράμμα της για όποιον έκανε τον κόπο να τη διαβάσει. Είναι εύληπτο κείμενο και συμπληρώθηκε μέσα από την αναλυτική διαδικασία που γίνεται στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, όπου με τον μανδύα του συνταγματικού νομού δίνονται επιπλέον διευκρινήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Και θα ακολουθήσουν οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς;

Όπως επίσης και η υποχρέωση αμέσως μετά να δοθεί πράσινο φως για την προσχώρηση πλέον της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όπως ρητά η Συμφωνία προβλέπει.

Θα έχουμε δυο ψηφοφορίες;

Δυο διαφορετικές διαδικασίες και  ψηφοφορίες σε σύντομο χρόνο. Αποκλεισμένων απολύτως των σεναρίων που διακινούνται ότι θα ήταν δυνατό αυτή η δεύτερη ψηφοφορία να γίνει μετά από εθνικές εκλογές.

Θα αποκλείατε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Φεβρουάριο;

Όχι δεν θα απέκλεια το Φεβρουάριο. Γνωρίζουμε όλοι ότι στο διάστημα αμέσως μετά την σχετική αποτίμηση της διαδικασίας που γίνεται ήδη στη γείτονα χώρα και μέχρι το Μάρτιο, η διαδικασία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Και θα ψηφιστεί από 151 βουλευτές;

Παρότι πρόκειται περί διεθνούς σύμβασης, αυτό δε θα ήταν απαραίτητο. Με βάση τις δημοσιές τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών και κομμάτων, πιστεύω ότι υπάρχει απολυτή πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και έπειτα θα αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση; 

Η διευκρίνηση της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας θα γίνει ακριβώς το διάστημα πριν ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Με βάση τα δεδομένα  θεωρώ ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα για την κυβερνητική ευστάθεια, δηλαδή ότι δε διακυβεύεται η υπόσταση της κυβέρνησης. Ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώ ότι δε θα έχει καμία τύχη. Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει όλες τις διαδικασίες με βάση τις οποίες μια κυβέρνηση συνεχίζει ή διακόπτει το έργο της με μονή αιτία διακοπής την υπερψήφιση από 151 τουλάχιστον βουλευτές μιας πρότασης δυσπιστίας.

Ναι, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ήδη ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης…

Βεβαίως και δεν τίθεται θέμα απονομιμοποίησης της κυβέρνησης εφόσον δεν περάσει η πρόταση δυσπιστίας.  Το άρθρο 84 του Συντάγματος είναι πάρα πολύ σαφές.

Θα μπορεί όμως η κυβέρνηση να περνάει νομοθετήματα;

Δεν εκτιμώ ότι θα έχει προβλήματα. Η κυβέρνηση  θα φέρει νομοσχέδια στη Βουλή με απολύτως θετικό κοινωνικό πρόσημο, που θα αφορούν π.χ. στην αύξηση του κατωτάτου μισθού, την τακτοποίηση σοβαρών εκκρεμοτήτων με 120 δόσεις για τα χρέη και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για όλα αυτά που απασχολούν ευλόγως μια κοινωνία που έχει πάρει, κατά τη γνώμη μου, μια ανάσα.

Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπεται να κλείσει το πρώτο της στάδιο  μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με ενδεχόμενη επιφύλαξη για ένα δεκαπενθήμερο παράτασης. Αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία στην οποία θα αποτυπωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις  στα συγκεκριμένα υπό αναθεώρηση άρθρα. Στην ύλη της παρούσης 4ης προεκλογικής -εκ των πραγμάτων- Συνοδού της Βουλής είναι οι συνεδριάσεις για τις εκκρεμότητες που αφορούν σε δικογραφίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για  ζητήματα που δε θα πρέπει να μείνουν εκκρεμότητες, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Ειλικρινά δε βρίσκω λόγο να μη τύχουν ευρείας υπερψήφισης και αποδοχής.

Το άρθρο 16 μπορεί να τινάξει την συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα;

Δεν εκτιμώ ότι το άρθρο 16 θα τινάξει στον αέρα την διαδικασία. Η ιδία η ύλη της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πληθώρα άλλων άρθρων που ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επίσης υπάρχει και ένας κοινός τόπος άρθρων που θα μπορούσαν να υπερψηφιστούν από περισσότερες από μια πολίτικες δυνάμεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε όλοι με τη λήξη του Γενάρη τα σχετικά πορίσματα.

Κατά τη γνώμη σας μπορεί να σχηματισθεί μια νέα κυβερνητική ή κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Δε μπορώ να το προδικάσω, όμως δεν το αποκλείω.

Με μια κυβέρνηση ανοχής πότε βλέπετε εκλογές;

Ο πρωθυπουργός είναι πολύ σαφής ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάζεται για να εξαντλήσει τον εκ του Συντάγματος προβλεπόμενο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιάμεσες εκλογές του Μαΐου, θα έχουν μια εντελώς ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και για το μέλλον της χώρας, όσο και για την ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτό που εμείς ονομάζουμε προοδευτικό πόλο και από την άλλη τις δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς.

Διαπιστώνω ότι δεν σκέφτεστε τον Μάρτιο…

Είναι εντελώς έξω από τους σχεδιασμούς και από την οπτική που ο πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα, με την έννοια ότι έχει γίνει η επιλογή εδώ και πολύ καιρό, σε αντίθεση με τις συνέχεις εκτιμήσεις για αριστερή παρένθεση. Έχει γίνει η επιλογή η λαϊκή κυριαρχία να ασκείται στη χώρα μας και να επωφεληθούν τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν βαρύτατα.

Ποιους κινδύνους διακρίνετε για την Ευρώπη;

Σημειώνω αφενός τον κίνδυνο για τις ξενοφοβικές ρατσιστικές δυνάμεις  και αφετέρου την έκκληση για πολιτικό πολιτισμό, για αποφυγή διχαστικών διλλημάτων και βίας στην προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να παιχτεί δυναμικά το πολιτικό στοίχημα για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου των δυνάμεων της αριστεράς, της  οικολογίας και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αποσπώνται ριζικά από τις νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές. Για το δε ζήτημα του πολιτικού πολιτισμού, είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου να γίνει υπέρβαση των ακραίων διχαστικών καταστάσεων που έχουν λάβει ακόμα και τη μορφή μιας ρητορικής για μειοδοσίες και προδοσίες. Υπάρχει ευρύτατο  πεδίο για πραγματικές προγραμματικές και πολίτικες συνθέσεις. Όλοι θα κριθούμε σε αυτό.

Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει κάποια προσωπική «βεντέτα» ;

Δε μπορώ  να αποκρυπτογραφήσω την ρητορική αυτών των αιτιάσεων οι όποιες μάλιστα σε κάποιες ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της ΝΔ έχουν πάρει μια μορφή άκρως επιθετική και προσβλητική προς το πρόσωπό μου και προς το θεσμό τον οποίο προσπαθώ να υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο. Σας κάνω αυτή την επισήμανση, διότι έχουμε μπροστά μας αρκετούς ίσως κρίσιμους μήνες δουλειάς με επίκεντρο το Κοινοβούλιο και άρα καθένας θα πρέπει να αναλάβει το μέρος των ευθυνών και το μέτρο του πολιτικού πολιτισμού που εντέλει θα μας νομιμοποιήσει στα μάτια και στη συνείδηση της κοινωνίας.

Θα μου σχολιάσετε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis;

Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι η ελληνική Βουλή και το πολίτικο σύστημα θα πρέπει να την ενθαρρύνουν  για να μπορεί έγκαιρα ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του σημερινού Συντάγματος και του άρθρ. 86 να διαλευκάνει και να τεκμηριώνει όλες τις υποθέσεις. Η εμπιστοσύνη αυτή δε μπορεί να είναι «α λα καρτ» και προφανώς διαφωνώ απολύτως με τάσεις χειραγώγησης, συμψηφισμού ή στοχοποίησης λειτουργών της δικαιοσύνης, απ’ όπου κι αν αυτές οι νοοτροπίες επιβιώνουν ακόμα μέσα στο πολίτικο σύστημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here