Βουλή: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε ολόπλευρα την Αικ. Σακελλαροπούλου, επικοινωνιακή η διαχείριση της υποψηφιότητας της από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα τη στηρίξουμε ως την πρώτη γυναίκα ΠτΔ ώστε να επιτύχει στα καθήκοντά της», τόνισε χθες κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας στον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, με τα προεδρικά καλλιστεία και την εκδικητική αντιμετώπιση ενός επιτυχημένου Προέδρου, δεν πρόκειται να εμφανιστούμε μίζεροι». Και πρόσθεσε: «Ούτε να ακολουθήσουμε τον δικό του αλαζονικό και εκτός δημοκρατικού ήθους δρόμο. Γιατί εμείς δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιγνίδια και επικοινωνιακές φούσκες».

Αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν τον αρχηγό της ΝΔ να προτείνει την Αικ. Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η επιλογή ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα, από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα». Και συμπλήρωσε: «Δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που, με τις βασικές πολιτικές του επιλογές, έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτόν και τους προοδευτικούς πολίτες».

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «υπό αυτό το πρίσμα, η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας».

«Με τη δύναμη αυτών των ιδεών», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «των προοδευτικών ιδεών δηλαδή, αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να συμβιβαστεί και αναγκάζονται να συμβιβαστούν και οι σκληροί του κόμματός του, ψηφίζοντας αύριο αυτή την επιλογή».

Αναφερόμενος στην επικείμενη απουσία του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, σχολίασε: «Όσοι εν πάση περιπτώσει δεν θα σκαρφιστούν κάποιο έκτακτο υπερατλαντικό ταξίδι προκειμένου να αποφύγουν την ψήφο».

Αντ. Σαμαράς: «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου»

Την περασμένη Παρασκευή, το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά άφησε να διαρρεύσει πως ο πρώην αρχηγός της ΝΔ θα απουσιάσει την επόμενη βδομάδα, το οποίο επισημοποιήθηκε από τη Βουλή, αφού αναγνώστηκε η σχετική επιστολή του.

Αμέσως μετά, το περασμένο Σάββατο, σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε πως «δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου»! Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι της εύχεται καλή επιτυχία. «Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου», είπε.

Το μήνυμα ωστόσο ήταν και παραμένει σαφές. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε την πικρία του για το «άδειασμα» που υπέστη από τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας ένα σαφώς μειωτικό σχόλιο για τη νέα ΠτΔ. Το εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να θυμίζει πεδίο μάχης.

Ρεκόρ εκλογής

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με το τρίτο τη τάξει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία του θεσμού. Την πρώτη θέση κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας με 279 ψήφους, ενώ ο ίδιος βρίσκεται και στην δεύτερη θέση λόγω της επανεκλογής του, το 2010, με 266 ψήφους. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος -μέχρι και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας- διατηρεί την τρίτη θέση με 181 ψήφους. Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέχθηκε με τις λιγότερες ψήφους είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1990, με 153 ψήφους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here