N. Bούτσης: Οχι σε δημοψήφισμα-εκλογές. Πρωτοβουλίες στη Βουλή

Πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι πλέον το δημοψήφισμα ή οι εκλογές αλλά η επιτάχυνση των διαδικασιών για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή. Θα  λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, αντί της προσφυγής στο λαό».

Με τι τρόπο αυτό ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ουσιαστικά δηλώνει ότι το διαπραγματευτικό χαρτί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσε στο τραπέζι ως εναλλακτική η κυβέρνηση στη περίπτωση που δεν εξελιχθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις και δεν επιτευχθεί ικανοποιητική, έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, έχει αποσυρθεί.

Το ίδιο έκανε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο κατά την 5ωρη συνεδρίαση του. Πληροφορίες έφεραν την κυβερνηση να μην επιμένει, επί του παρόντος, στα ενδεχόμενα δημοψηφίσματος και εκλογών, αν και τίποτα επί της ουσίας δεν πρέπει να αποκλεισθεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα βέβαια με την τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να παίρνει εκείνες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θεωρεί ότι μπορεί προωθήσουν τις θέσεις της και θα υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οπως φαίνεται αλλάζει η τακτική και όχι η στρατηγική της κυβέρνησης.

Δύο παράγοντες ουσιαστικά συνετέλεσαν στη αλλαγή τακτικής της κυβερνησης. Πρώτον, το κατεπείγον των συνομιλιών καθώς η κυβέρνηση προσδοκά να βρεθεί λύση-συμφωνία έως το τέλος Μαίου το αργότερο, λόγω των ασφυκτικών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο. Και δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτή την εκδοχή οι Ευρωπαίοι, που στη πλειοψηφία τους σχεδόν τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση, αν και όπως πρόσθεταν(Νταισελμπλουμ) ότι δεν βλέπει πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι  » καμία  συμφωνία δεν θα υπάρξει μέχρι την τελική συνολική συμφωνία του Ιουνίου», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχθεί νέα επιπλέον προαπαιτούμενα για τη συμφωνία του Ιουνίου. Θα δοθούν, είπε  άμεσα οι προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών στη δημοσιότητα για να λάβει γνώση ο ελληνικός λαός και να σταματήσει η «παραφιλολογία» αναφορικά με το τι συζητιέται στις διαπραγματεύσεις.

Ο  κ. Βούτσης  προανήγγειλε τέλος,  νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες μέρες,  είπε οτι θα είναι εισπρακτικό αλλά θα λειτουργεί «μεροληπτικά υπέρ των αδυνάτων».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κωλοτούμπα, αν ήταν θα το είχαμε κάνει από την αρχή» είπε στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων αλλά και των διαφορετικών προσδοκιών που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή μιά συμφωνία που παραβιάζει κόκκινες γραμμές και προεκλογικές δεσμεύσεις», είπε από τη πλευρά του ο Δημ. Στρατούλης.

KKE

Αξιοποιώντας το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα «των άδειων ταμείων» που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει τη νέα επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εγκαταλείπει τις όποιες υποσχέσεις είχε δώσει και αναζητά τον τρόπο που θα πλασάρει στο λαό τη νέα συμφωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here