Βούτσης από Κορυσχάδες: Διαρκής αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής, ένας από τους κορυφαίους σταθμούς του οποίου υπήρξε η ιστορική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στο χωριό Κορυσχάδες, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944:

«Αιώνια η μνήμη σε εσάς αδερφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα… Αριστεροί, Κομμουνιστές, Δημοκράτες, όλοι οι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης. Πολίτες που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν την κοινωνική και πολιτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή και πρώτα απ’ όλα βέβαια την εθνική απελευθέρωση». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης χαιρέτισε τις εκδηλώσεις εορτασμού της 73ης επετείου από τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες, που έγιναν το πρωί στον προαύλιο χώρο του σχολείου, εκεί όπου είχε πραγματοποιηθεί η ιστορική σύνοδος το 1944, ενώ λίγο νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των αγωνιστών.

Ο κ. Βούτσης συνέχισε λέγοντας πως «σ’ αυτή την εμβληματική τοποθεσία και σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο, δύο μήνες μετά την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και της «κυβέρνησης του βουνού» στη Βίνιανη, έγινε το μεγάλο ιστορικό διπλό διάβημα, αφενός μέσα από πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκή κλίμακα δημοκρατικές διαδικασίες να εκφραστεί ο λαός και να ετοιμάσει το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας και αφετέρου να υπάρξει δημοκρατία στη χώρα, 7 χρόνια μετά από την 4η Αυγούστου του ’36 που επιβλήθηκε δικτατορία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διαχρονικό αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, ως σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας για ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας, ιδιαίτερα μάλιστα -όπως τόνισε- τώρα που στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φιλοναζιστικές πολιτικές απόψεις, οι εκφραστές των οποίων αισθάνονται ως απόγονοι των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος ο κ. Βούτσης, αφού αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση που έχει η Βουλή των Ελλήνων με τους δήμους Αγράφων και Καρπενησίου και τους συλλόγους των πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μουσείων στη Βίνιανη και στους Κορυσχάδες, με κάθε τρόπο, τόσο ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και ως προς τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο επικεφαλής του κινήματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου  κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Φωτογραφία του Nikos Voutsis.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here