Βούτσης: Απαντήσεις για άδειες από ΕΣΡ- Θα ξαναδούμε μέτρα της συμφωνίας

Την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου έχει κληθεί για ακρόαση το ΕΣΡ, θα υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84». Παράλληλα επανέλαβε ότι εφόσον η οικονομία πάει καλά και οι στόχοι επιτευχθούν, μπορεί η όποια ελληνική κυβέρνηση να θέσει όχι θέμα μη εφαρμογής κάποιων μέτρων αλλά συζήτησης τους.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βούτσης είπε ότι εδώ και κάποιους μήνες μπήκαν σε λειτουργία αρκετά πράγματα. Πρόσθεσε ότι «και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας και του υπουργείου κυρίως, και το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, μπόρεσαν και μπορούν και κάνουν πια συστηματικά τη δουλειά τους». «Θα μας πουν -εγώ εκεί θα επιμείνω και νομίζω ότι και οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται- σε ποια φάση βρίσκεται η επεξεργασία της προκήρυξης για τις άδειες, τι απαντήσεις πήραν από τους φορείς και κυρίως το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να καταθέσουν». «Είχαμε πει για Μάρτιο, Μάιο, μπορεί να είναι Ιούνιος, Ιούλιος, πάντως δεν μπορεί να είναι π.χ στο τέλος του ‘17 ή το ’18», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ήδη συμπληρώνεται ενάμισης χρόνος που κανάλια δεν έχουν πληρώσει τίποτα. «Είναι ήδη εκτός νομοθεσίας, υπάρχει ήδη παρανομία που παρατείνεται», επισήμανε. «Αυτά όλα σε πνεύμα άριστης συνεργασίας θα συζητηθούν και στη Διάσκεψη, με σύμφωνη γνώμη του προεδρείου του ΕΣΡ συγκαλούμε αυτή την ακρόαση», είπε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κανενός είδους παρέμβαση, αλλά είναι ο θεσμικός ρόλος τον οποίο όλοι θα πρέπει να τιμούμε». Νομίζω πως θα έχουμε σαφείς απαντήσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Πλέον δεν υπάρχει καμία αιτιολογία να μην υπάρξει αυτή η καταρχήν και προχωρημένη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όλοι κινούνται στην κατεύθυνση ότι θα υπάρξει αυτή η συμφωνία», τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής στην ίδια συνέντευξή.

Είπε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, που, όπως είπε, είναι στο πλαίσιο του κανονισμού, και πρόσθεσε ότι μέσα στο διάστημα μίας εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στις επιτροπές και στην ολομέλεια. «Αυτά όλα προβλέπω να έχουν τελειώσει με απώτατο όριο τη 18η ή 19η Μαΐου», είπε. Διότι, όπως εξήγησε, στις 22 Μαΐου είναι το Eurogroup και γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα γιατί εξελίσσεται ήδη η συζήτηση για το χρέος ανάμεσα κυρίως στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα τους Γερμανούς, και άρα χρειάζεται να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η συζήτηση και είναι δυνατόν στο Eurogroup να δοθεί λύση-πακέτο για την οποία εργαζόμαστε.

Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι σε μεγάλο βαθμό εξισορροπούνται τα μέτρα επιβάρυνσης και είπε πως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στον προσδιορισμό των αντιμέτρων, ώστε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή μέτρο προς μέτρο να γνωρίζουμε πόσους και ποιους θα αφορά το καθένα.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά με το ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είπε ότι δεν συζητάμε για το χρέος αυτή την ώρα, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως δεν είπαν ότι δεν συζητάμε και ότι δεν μπορούν να αρνηθούν τις συζητήσεις που γίνονται και που είναι συστηματικές. Ενέταξε όλη αυτή την ανακοίνωση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται και ενόψει των γερμανικών εκλογών, για να τονίσει πως «φαίνεται ότι είναι σίγουρο ότι το περίγραμμα, ο οδικός χάρτης με απόλυτα δεσμευτικό τρόπο για το χρέος μπορούσε και είναι δυνατόν από τώρα να συνομολογηθεί». Πρόσθεσε πως το εάν θα είναι και οι λεπτομέρειες που θα αφεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές να προσδιοριστούν, είναι προφανές ότι είναι αυτό το πεδίο που συζητά το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα τους Γερμανούς και προφανώς και σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι αν δεν γίνει η συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα και πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εκείνο έχει ζητήσει. «Εξ όσων έχω αντιληφθεί», είπε ο κ. Βούτσης, «είναι κι αυτό στο πλαίσιο μιας συζήτησης που γίνεται με πρωτοφανή διαφάνεια διεθνώς, και γι’ αυτό υπήρξε κι αυτή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή πλέον δεν υπάρχει καμία αιτιολογία να μην υπάρξει αυτή η καταρχήν και προχωρημένη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». «Όλοι κινούνται στην κατεύθυνση ότι θα υπάρξει αυτή η συμφωνία». Τόνισε ότι «δεν διαφαίνεται δηλαδή ένα κόλπο πίσω από αυτή την υπόθεση», καθώς, όπως σχολίασε, «ό,τι ήταν να γίνει από κόλπα και από μη κόλπα έγιναν και μας έφεραν σε δύσκολη θέση, παρότι νομίζω ότι τα πήγε καλά η ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικά με δήλωση του ότι είναι στόχος η επαναδιαπραγμάτευση των αρνητικών μέτρων στο μέλλον, και αν αυτό είναι ρεαλιστικά δυνατό, ο κ. Βούτσης εξήγησε αναλυτικά: «Κάθε συμφωνία ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων στη φάση της εφαρμογής της επιδέχεται ως ενδεχόμενο τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Τόνισε πως αυτό που είναι προφανώς καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβέρνησης, είναι, εφόσον εφαρμοστεί από την πλευρά μας η συμφωνία με απόλυτη επάρκεια και ορθότητα και αφού η ελληνική οικονομία ανθίσει, μείνει στις ράγες και μπούμε στο QE, γίνουν αυτά τα σημαντικά που θα οδηγήσουν στο να βγει η χώρα στις αγορές, είναι προφανές ότι σε ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον θα μπορούσες να πεις ως ενδεχόμενο το 2018 ή κάποια στιγμή ότι: ‘κοιτάξτε πάνω σε αυτό το μέτρο, όχι δεν το εφαρμόζω αλλά ελάτε να το ξανασυζητήσουμε’». «Αυτό είναι πάντοτε στοιχείο μιας συμφωνίας, είναι παρόν πάνω στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης, ανομολόγητο πολλές φορές», «είναι κάτι που πρέπει σταθερά να το έχει ως στόχο οποιαδήποτε κυβέρνηση», επισήμανε, υπογραμμίζοντας και δηλώνοντας ευθέως ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο ματιού ότι δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την κριτική που έχει ασκήσει σχετικά με την επιλογή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής να δημοσιοποιήσει τέτοια έκθεση την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία. Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι δεν συνηθίζεται να ασκεί κριτική ο πρόεδρος της Βουλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού, ο κ. Βούτσης, σχολίασε: «Εννοείτε ότι δεν συνηθίζεται επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, διότι στο παρελθόν είχε υπάρξει μέχρι και αντικατάσταση όλου του Γραφείου από προηγούμενους προέδρους, πράγμα που δεν θεωρώ σωστή διαδικασία». Ο κ. Βούτσης πήρε αποστάσεις από τέτοιες επιλογές, σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι καλά παραδείγματα και πως ούτε υπήρξε υπαινιγμός για αντικατάσταση. «Αλλά θέλω να είμαι ευθύς», τόνισε: «Επί ενάμιση χρόνο έχουμε απολύτως στηρίξει την ανεξαρτησία του Γραφείου. Αλλά δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που κλείνει η β’ αξιολόγηση και που υπάρχουν εκτιμήσεις και από την ίδια την αγορά ότι ανοίγει ένας δρόμος που έχει μέσα του ελπίδες, προσδοκίες και διακινδυνεύσεις, να έρχεται η ίδια η Βουλή με στοιχεία που ενδεχομένως είναι του προηγούμενου τριμήνου ή οτιδήποτε, και να θέτει εν αμφιβόλω πλήρως αυτή την προσδοκία».

Υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία της έκθεσης επειδή γνώριζαν ότι οδηγούμαστε σε συμφωνία. Σημείωσε ως ενδεικτική ότι τα spread χτες ήταν στο 5.72, δηλαδή στο μικρότερο ποσοστό από το 2014 και η έκθεση μέσα λέει για 7.1, όπως ήταν δηλαδή προ διμήνου.

Στο ερώτημα αν τους αποδίδει δόλο, ο κ. Βούτσης είπε πως «αυτό που απέδωσα είναι ότι από πλευράς εκτιμήσεων, χωρίς να κάνω ερμηνεία προθέσεων, σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με την κριτική της αντιπολίτευσης». «Μπορεί να ‘ναι και θεμιτό αυτό», πρόσθεσε, «αλλά να το κάνουν ευθέως και με στοιχεία, με επιχειρήματα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους, να δίνουν στοιχεία σε όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση, για να διαμορφώνουν πολιτική».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here